Pesto z brokuła

Pesto z brokuła czy też pasta kanapkowa z brokuła – bo tak naprawdę wykorzystać można je na dwa sposoby. Ja wolę jako pastę – na białe lub ciemne pieczywo.

Takie pasty kanapkowe mogę jeść codziennie – zamiast wędliny, w której nie wiadomo co jest, domowej roboty pasta, aromatyczna, ze świeżych warzyw, z ulubionymi przyprawami. Takie pasty znakomicie sprawdzają się na imprezach – wystarczy dzień czy dwa dni wcześniej przygotować 2-3 pasty, a potem przed samą imprezą po prostu posmarować nimi bagietkę. Gdy kanapeczki się skończą – bardzo łatwo dorobić je w kilka chwil, bo pastą smaruje się szybciutko. A gwarantuję, że goście będą chętnie po nie sięgać – bo na co dzień raczej rzadko jemy tego typu rzeczy.

Pesto z brokuła – przepis

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 1/2 szklanki oliwy
  • pół szklanki płatków migdałów
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina chili
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Zaczynam od ugotowania brokuła – lubię, gdy jest miękki, więc dzielę go na różyczki i gotuję go do miękkości w osolonej wodzie.

Płatki migdałów podprażam na suchej patelni – żeby lekko zbrązowiały, ale nie przypaliły się. Odstawiam do wystudzenia, a gdy wystygną – mielę w młynku do orzechów/kawy.

Ostudzonego brokuła ugniatam łyżką albo tłuczkiem do ziemniaków. Dodaję migdały zmielone i pozostałe składniki, całość łączę blenderem/mikserem z końcówką do mieszania zup/sosów. Doprawiam – szczególnie soli potrzeba sporo. Można przechowywać w lodówce nawet kilka dni, choć najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu.

pesto z brokula

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *