Dżem z czarnej porzeczki (łatwy, dla początkujących)

Dżem z czarnej porzeczki – pyszny, słodko-kwaśny, z dużymi kawałkami owoców i do tego przygotowany szybko i bez ulepszaczy.

Nie wiem na czym to polega, ale nie przepadam za czarną porzeczką, jedyne, co mogę zjeść to właśnie dżem z czarnej porzeczki. Moja babcia zawsze robiła dużo słoików dżemu z porzeczek z działki i to był najlepszy dżem na świecie! Mój nie jest aż tak dobry (wiadomo, babcine przetwory zawsze są bezkonkurencyjne), ale też jest pyszny. Jest słodko-kwaśny, świetnie sprawdza się nie tylko do chleba i przełożenia tortu, ale także do mięs. Polecam spróbować na przykład pieczonego drobiu czy schabu – zamiast z żurawiną lub borówką – z takim właśnie domowym dżemem porzeczkowym. Będziecie zachwyceni!

Ten dżem przygotowujemy bez ulepszaczy – bez żelfixów i dżemixów, tylko cukier i owoce. Rewelacja, tym bardziej, że smaży się go naprawdę szybko, wystarczy pół godziny, choć niestety wcześniej musi odstać swoje z cukrem.

Dżem z czarnej porzeczki – przepis:

Składniki:

  • 2 kg obranych porzeczek czarnych
  • 4 szklanki cukru

Przygotowanie:

Porzeczki najpierw obieram z gałązek i listków, przed umyciem, a dopiero potem myję (tak jest łatwiej). Wrzucam je do dużego garnka, wsypuję cukier i mieszam wszystko, trochę rozgniatając porzeczki np. muddlerem albo rozgniataczem do ziemniaków, albo widelcem ewentualnie. Przykrywam ściereczką i odstawiam do następnego dnia. Następnego dnia stawiam garnek na gazie i smażę – w razie konieczności można dodać odrobinę wody, żeby owoce nie przywierały do dna. Jak już się zagotują, to trzymam na gazie jeszcze przez pół godziny, na niewielkim ogniu i mieszam.

Słoiki wyparzam (ja wstawiam do zimnego piekarnika, nastawiam go na 100 stopni i włączam, a gdy temperatura będzie już odpowiednia, trzymam jeszcze 2-3 minuty i wyjmuję słoiki), nakrętki przecieram wacikiem ze spirytusem. Do słoików przekładam gorący dżem i zakręcam, stawiam na ściereczce do góry dnem. Trzymam tak aż ostygną. Nie trzeba ich już gotować.

Z podanych proporcji wychodzi ok. 7 słoików.

dzem porzeczkowy

 

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

6 komentarzy do “Dżem z czarnej porzeczki (łatwy, dla początkujących)

  • 28 czerwca, 2014 o 07:24
    Permalink

    nie rozumiem jak wam wszystkim wychodzi GESTY dzem bez dlugiego smazenia czyli odparowania wody bo mnie narobilo sie soku dzem jest plynny, trzeba go wiec odparowac a to wiaze sie z dluzszym smazeniem co skutkuje (w przypadku czarnej porzeczki) stwardnieniem skorki.

    Odpowiedz
    • 6 lipca, 2014 o 00:21
      Permalink

      Ja też nie rozumiem, jak można w godzinę lub krócej zrobić dżem, ale nie zauważyłam stwardnienia skórki przy normalnym, długim smażeniu

      Odpowiedz
  • 7 lipca, 2014 o 11:17
    Permalink

    Nie wszystkie owoce wymagają długiego smażenia aby uzyskać gęsty dżem. Są owoce takie jak czarna porzeczka i aronia, które zawierają w sobie naturalne substancje żelujące działające analogicznie jak dodawany do innych owoców żelfix itp.

    Odpowiedz
  • 14 lipca, 2014 o 10:59
    Permalink

    Bo kiedy zasypujemy porzeczki cukrem to na drugi dzień mamy sporo soku .Ja np. ten sok zlewam i zostawiam do picia ,wtedy dopiero smażę dzem.

    Odpowiedz
  • 16 lipca, 2014 o 10:55
    Permalink

    Mój dżem gotuje się i gotuje cały czas wygląda mi na zbyt płynny i te baharzyny nie wiem co robić

    Odpowiedz
  • 15 stycznia, 2016 o 15:28
    Permalink

    Ja gotuję je powoli na 1/2 oporu ale daję cukru mniej więcej wedle tej miary owoców 2 szklanki, 1 szklanka z godzinę wcześniej aby puściły sok i na taką mniej więcej ilość wystarczy im 40-45 minut pykania dżemu. Dużo zależy od sortu i smaku samych owoców. Nigdy nie rozgniatałam porzeczek wręcz przeciwnie, mieszam a one same pękają. Na taką złożoną strukturę zwróciłam uwagę dopiero jak dostałam pyszny dżem Gomaru Pińczów. Prawdziwy dżem nigdy nie będzie miał konsystencji galarety.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *