Dżem z czarnej porzeczki (łatwy, dla początkujących)

Dżem z czarnej porzeczki – pyszny, słodko-kwaśny, z dużymi kawałkami owoców i do tego przygotowany szybko i bez ulepszaczy.

Nie wiem na czym to polega, ale nie przepadam za czarną porzeczką, jedyne, co mogę zjeść to właśnie dżem z czarnej porzeczki. Moja babcia zawsze robiła dużo słoików dżemu z porzeczek z działki i to był najlepszy dżem na świecie! Mój nie jest aż tak dobry (wiadomo, babcine przetwory zawsze są bezkonkurencyjne), ale też jest pyszny. Jest słodko-kwaśny, świetnie sprawdza się nie tylko do chleba i przełożenia tortu, ale także do mięs. Polecam spróbować na przykład pieczonego drobiu czy schabu – zamiast z żurawiną lub borówką – z takim właśnie domowym dżemem porzeczkowym. Będziecie zachwyceni!

Ten dżem przygotowujemy bez ulepszaczy – bez żelfixów i dżemixów, tylko cukier i owoce. Rewelacja, tym bardziej, że smaży się go naprawdę szybko, wystarczy pół godziny, choć niestety wcześniej musi odstać swoje z cukrem.

Dżem z czarnej porzeczki – przepis:

Składniki:

  • 2 kg obranych porzeczek czarnych
  • 4 szklanki cukru

Przygotowanie:

Porzeczki najpierw obieram z gałązek i listków, przed umyciem, a dopiero potem myję (tak jest łatwiej). Wrzucam je do dużego garnka, wsypuję cukier i mieszam wszystko, trochę rozgniatając porzeczki np. muddlerem albo rozgniataczem do ziemniaków, albo widelcem ewentualnie. Przykrywam ściereczką i odstawiam do następnego dnia. Następnego dnia stawiam garnek na gazie i smażę – w razie konieczności można dodać odrobinę wody, żeby owoce nie przywierały do dna. Jak już się zagotują, to trzymam na gazie jeszcze przez pół godziny, na niewielkim ogniu i mieszam.

Słoiki wyparzam (ja wstawiam do zimnego piekarnika, nastawiam go na 100 stopni i włączam, a gdy temperatura będzie już odpowiednia, trzymam jeszcze 2-3 minuty i wyjmuję słoiki), nakrętki przecieram wacikiem ze spirytusem. Do słoików przekładam gorący dżem i zakręcam, stawiam na ściereczce do góry dnem. Trzymam tak aż ostygną. Nie trzeba ich już gotować.

Z podanych proporcji wychodzi ok. 7 słoików.

dzem porzeczkowy

 

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

6 thoughts on “Dżem z czarnej porzeczki (łatwy, dla początkujących)

  • 28 czerwca, 2014 at 07:24
    Permalink

    nie rozumiem jak wam wszystkim wychodzi GESTY dzem bez dlugiego smazenia czyli odparowania wody bo mnie narobilo sie soku dzem jest plynny, trzeba go wiec odparowac a to wiaze sie z dluzszym smazeniem co skutkuje (w przypadku czarnej porzeczki) stwardnieniem skorki.

    Reply
    • 6 lipca, 2014 at 00:21
      Permalink

      Ja też nie rozumiem, jak można w godzinę lub krócej zrobić dżem, ale nie zauważyłam stwardnienia skórki przy normalnym, długim smażeniu

      Reply
  • 7 lipca, 2014 at 11:17
    Permalink

    Nie wszystkie owoce wymagają długiego smażenia aby uzyskać gęsty dżem. Są owoce takie jak czarna porzeczka i aronia, które zawierają w sobie naturalne substancje żelujące działające analogicznie jak dodawany do innych owoców żelfix itp.

    Reply
  • 14 lipca, 2014 at 10:59
    Permalink

    Bo kiedy zasypujemy porzeczki cukrem to na drugi dzień mamy sporo soku .Ja np. ten sok zlewam i zostawiam do picia ,wtedy dopiero smażę dzem.

    Reply
  • 16 lipca, 2014 at 10:55
    Permalink

    Mój dżem gotuje się i gotuje cały czas wygląda mi na zbyt płynny i te baharzyny nie wiem co robić

    Reply
  • 15 stycznia, 2016 at 15:28
    Permalink

    Ja gotuję je powoli na 1/2 oporu ale daję cukru mniej więcej wedle tej miary owoców 2 szklanki, 1 szklanka z godzinę wcześniej aby puściły sok i na taką mniej więcej ilość wystarczy im 40-45 minut pykania dżemu. Dużo zależy od sortu i smaku samych owoców. Nigdy nie rozgniatałam porzeczek wręcz przeciwnie, mieszam a one same pękają. Na taką złożoną strukturę zwróciłam uwagę dopiero jak dostałam pyszny dżem Gomaru Pińczów. Prawdziwy dżem nigdy nie będzie miał konsystencji galarety.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *