Dwuskładnikowa pasta rybna
Uwielbiam pasty na kanapki – to zawsze fajne urozmaicenie, szczególnie na kolację, jak mamy więcej czasu na zrobienie pasty.
Ta pasta jest na tyle szybka, że można ją zrobić także rano – wystarczy ugotować jajka podczas porannej toalety :) A poza jajkiem potrzebujemy tylko puszki z rybką i odrobiny majonezu. Pasta jest pyszna i tak łatwa, że nie można przy niej nic sknocić ;)
Składniki:
- 1 puszka szprotek w oleju
- 2 jajka
- 1-2 łyżki majonezu
- opcjonalnie sól i pieprz
Przygotowanie:
Ze szprotek wylewam olej, rybki wyrzucam do miski i ugniatam widelcem. Jajka gotuję na twardo, kroję w małą kosteczkę, mieszam z rybką i dodaję majonez. Doprawiam do smaku.
ja dodaję jescze troszkę cebuli i ogórka konserwowanego, taki sam zestaw (plus jajo, majonez i ciutkę musztardy) daję też do wędzonej makreli :)