Domowa wędlina: schab pieczony na ostro w soku jabłkowym


Pyszna, domowa wędlina, o niebo lepsza niż wszystkie wędliny sklepowe, czyli schab pieczony na ostro.

Wędlinę robię w domu od jakiegoś czasu – tak jest nie tylko smaczniej, ale i zdrowiej i też trochę taniej. Wystarczy kawałek schabu albo karczku, który można upiec albo peklować. Roboty przy tym niewiele, najwyżej trochę oczekiwania, aż mięso przejdzie smakami z marynaty.

Ten schab pieczony na ostro w soku jabłkowym jest naprawdę prosty, nie można go zepsuć.

Schab pieczony na ostro w soku jabłkowym – przepis

Składniki:

  • pół kilograma schabu bez kości
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • pół łyżeczki chili
  • pół łyżeczki suszonych papryczek jalapeno
  • pół szklanki soku jabłkowego

Przygotowanie:

Schab myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Następnie ostrym nożem okrawam go ze wszystkich białych błonek. Owijam schab nitką, żeby nadać mu bardziej “ścisły” kształt (można pominąć ten krok, ale dzięki temu plasterki upieczonego schabu będą miały ładniejszy kształt). Przyprawy mieszam w miseczce, a następnie nacieram nimi schab na całej powierzchni. Wkładam go do zamykanego pojemnika i odstawiam do lodówki na 12-24 godziny.

Po tym czasie schab wyjmuję i wkładam na minutę do wrzątku. Dzięki temu mięso nie skurczy się tak bardzo podczas pieczenia. Piekarnik nastawiam na 180 stopni z termoobiegiem.

Schab umieszczam w naczyniu żaroodpornym i zalewam sokiem jabłkowym. Piekę 60 minut, po tym czasie odstawiam do całkowitego wystudzenia. Kroję dopiero gdy jest całkiem zimny, na cienkie plasterki.

schab pieczony

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

One thought on “Domowa wędlina: schab pieczony na ostro w soku jabłkowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *