Tort kokosowy “Biała dama”

Tort kokosowy obłędny w smaku, bardzo słodki, przełamany kwaskową wiśnią… Niebo, po prostu niebo!

Tort kokosowy powstał na bazie przepisu z Moich wypieków, choć zrobiłam go trochę po mojemu. U Doroty znajdziecie wersję z gorzką czekoladą na kremie, pomiędzy biszkoptami, a ja lubię, jak jest coś owocowego w torcie, a jeszcze lepiej – coś kwaskowego. Proponuję wiśnie – takie ze słoika mogą być, domowej roboty, albo też dobry dżem wiśniowy. Wiśnie dobrze jest dodać do środka tortu, ale też na wierzch, jako dekorację – ale tylko wtedy, gdy tort nie będzie za długo stał, zostanie od razu zjedzony, bo inaczej sok z wiśni może zepsuć wygląd tortu.

Tort kokosowy można nasączyć kokosowym likierem – na przykład domowym Malibu. Albo kupnym, jak się domowego nie ma :)

Ja już nie mogę się doczekać, jak zrobię wersję kawową tego tortu, bo kokosowa jest przepyszna.

Tort kokosowy “Biała dama” – przepis

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 200 g śmietany kremówki (30-36%), schłodzonej
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki Malibu + 100 ml do nasączenia biszkoptu
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka wiórków kokosowych + ok. pół szklanki do dekoracji
  • 1 słoik wiśni lub dżemu wiśniowego
  • 100 ml wody

tort kokosowy

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka oddzielam od żółtek, ubijam je na sztywną pianę. Do sztywnej piany dodaję powoli cukier, ubijam cały czas, potem dodaję żółtka i ciągle ubijam. Mąki mieszam, przesiewam, dodaję do ciasta i mieszam – można mikserem na najwyższych obrotach albo łyżką.

Do dużej tortownicy na spód wkładam papier do pieczenia, zamykam tortownicę i wlewam ciasto. Do piekarnika z termoobiegiem, nagrzanego do 170 stopni wstawiam tortownicę i piekę 35 minut. Gdy się upiecze (sprawdzam suchym patyczkiem), wyjmuję i uderzam 3 razy ciastem o drewnianą deskę, żeby równo osiadło. Wstawiam z powrotem do wyłączonego, uchylonego piekarnika i zostawiam do wystudzenia. Można upiec biszkopt dzień wcześniej.

Wystudzony biszkopt kroję na 3 części. Każdy nasączam mieszanką wody i Malibu (po 100 ml każdego).

Zabieram się za krem. Ubijam śmietanę, do ubitej dodaję mascarpone, mieszam na najniższych obrotach. Dodaję cukier puder, likier i mieszam. 1/3 masy oddzielam, odkładam do dekoracji boków. Do reszty wrzucam wiórki kokosowe i mieszam.

Na spód tortu układam wiśnie, potem krem, kolejny blat biszkoptowy, znowu wiśnie i krem. Ewentualnie można wiśnie dać tylko na jedną warstwę, a na pozostałe jedynie krem. Po nałożeniu ostatniego blatu, smaruję go kremem bez wiórków, a następnie dekoruję wiórkami, obsypując tort z każdej strony. Po przygotowaniu schładzam przez 2-3 godziny w lodówce.

tort kokosowy

 

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

One thought on “Tort kokosowy “Biała dama”

  • 27 maja, 2015 at 22:43
    Permalink

    Popieram przed mówcę Fajne forum, z wieloma ciekawymi wątkami. Na pewno wrócę tu jeszcze nieraz.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *