Tarta z budyniem z mleka kokosowego i truskawkami


Obłędna tarta na kruchym cieście z domowym budyniem i truskawkami.

Tarty na ogół pieczemy latem, bo są dostępne świeże owoce, które taką tartę zdobią. Ale z tęsknoty za latem można upiec ją i zimą czy wiosną – tym bardziej, że teraz wystarczy tylko dobrze poszukać, żeby znaleźć truskawki nawet o tej porze roku. A jeśli nie truskawki – do takiej tarty można wykorzystać ananasa z puszki, który świetnie będzie współgrał z kokosowym budyniem. Kiwi też się nada czy brzoskwinie – czemu nie?

Najlepszy w tej tarcie jest budyń – bardzo kokosowy, podpatrzony w przepisie na kokosowe pączki na blogu Moje Wypieki. Muszę powiedzieć z ręką na sercu, że nigdy nie jadłam tak dobrego budyniu, a kupny budyń z paczki przy tym jest bardzo lichy :)

Tarta z budyniem z mleka kokosowego i truskawkami – przepis

Składniki na tartę:

  • 250g mąki
  • 100g masła
  • 100g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 jajka

Składniki na budyń

  • 5 żółtek
  • 100g cukru
  • 400g (puszka) mleka kokosowego
  • 40g mąki pszennej
  • 1 łyżka Malibu lub innego likieru kokosowego

Dodatkowo:

  • Ok. 10 truskawek

Przygotowanie:

Zaczynam od przygotowania ciasta na tartę. Mąkę wysypuję na blat, dodaję pokrojone w małą kostkę masło, sól, cukier puder, wszystko razem mieszam palcami, a następnie dodaję jajka. Kolejny raz mieszam, a gdy będzie już wymieszane – dopiero zagniatam, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Ugniatam możliwie krótko. Ciasto zawijam w folię spożywczą albo wkładam do woreczka śniadaniowego i odstawiam do lodówki na 1-2 godziny.

Formę na tartę (ok. 20-25 cm średnicy) smaruję masłem albo margaryną, wysypuję bułką tartą. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkowuję i umieszczam w formie. Nie powinno być za grube, tak ok. 1cm, najwyżej 2 cm grubości będzie ok. Ciasto na całej powierzchni wielokrotnie nakłuwam widelcem. Nakrywam papierem do pieczenia, a na papier wysypuję suchą fasolkę albo groch, żeby obciążyć ciasto.


Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni z termoobiegiem. Piekę ok. 20-25 minut, żeby było rumiane, z tym, że po ok. 15 można zdjąć już papier z fasolą i podpiec ciasto bez obciążenia.

Po wyjęciu odstawiam ciasto, żeby wystygło.

Zabieram się za budyń. Najpierw ucieram mikserem żółtka z cukrem, aż zmienią kolor na biały, a masa będzie puszysta. Wtedy dodaję 50 ml mleka kokosowego, Malibu i mąkę i jeszcze raz miksuję.

Resztę mleka gotuję. Gdy już zacznie się gotować, wlewam masę z żółtek z cukrem i ciągle mieszam, trzymając nadal na gazie, aż masa zgęstnieje jak budyń. Wtedy przelewam do miseczki, nakrywam folią spożywczą, ale tak, żeby folia dotykała do budyniu i odstawiam do całkowitego wystudzenia.

Gotowy budyń rozsmarowuję na tarcie, a następnie dekoruję pokrojonymi w plasterki truskawkami.

Ciasta trochę zostaje, więc wykorzystuję je do przygotowania małych babeczek. Można je piec bez obciążenia i nie dłużej niż 15 minut, a potem napełnić budyniem albo masą kakaową, jak w babeczkach cioci Marioli.

tarta z budyniem z mleka kokosowego

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *