Szybkie banoffee pie
Co powiecie na proste ciasto, które można zrobić bez pieczenia, ze składników, które na ogół mamy w domu? Zapraszam na genialne i proste banoffee pie.
Przepis na banoffee pie od dawna spotykałam na wielu blogach, ale jakoś myślałam, że jest trudne i omijałam. A tymczasem właściwie nie ma przy nim roboty. A już wykorzystanie bitej śmietany z opakowania to w ogóle totalne pójście na łatwiznę, czyli coś dla mnie :) Ciasto jest mega słodkie, ale rewelacyjne – połączenie karmelu, bananów i bitej śmietany nie ma sobie równych. Ja do mojego banoffee pie dodałam jeszcze płatki śniadaniowe – czekoladowe kulki, które fajnie chrupią podczas jedzenia.
Składniki:
- 1 paczka ciastek holenderskich z czekoladą lub herbatników
- 80g masła
- garść płatków śniadaniowych – czekoladowych kulek
- 2 banany
- puszka masy kajmakowej
- 1 bita śmietana dr Oetker i mleko w ilości podanej na opakowaniu
- 1 fix do śmietany
- kakao do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Herbatniki pokruszyć na miazgę (można np. włożyć do torebki i ubić tłuczkiem do mięsa albo włożyć do miksera). Miękkie masło rozetrzeć z herbatnikami (ewentualnie można je rozpuścić i zmieszać z roztłuczonymi herbatnikami). Otrzymaną masę wyłożyć w blaszce lub formie do tarty – to będzie spód ciasta. Powgniatać w ten spód kuleczki czekoladowe. Wstawić na godzinę do lodówki, żeby zastygł. Następnie posmarować go karmelem (masą kajmakową), położyć pokrojone w plasterki banany. Śmietanę ubić i dodać fix, żeby zachowała swoją konsystencję. Wyłożyć na banany, oprószyć kakao i wstawić jeszcze raz do lodówki na ok 2 godziny.
Pingback:Bezy kawowe