Pieczone jabłka (crumble)

Pieczone jabłka czy też – jak kto woli, zapiekane jabłka z kruszonką, które można znaleźć także pod nazwą crumble. Świetny deser, kiedy nie mamy nic słodkiego w domu i chcemy przygotować coś szybkiego.

Pieczone jabłka to taka trochę uproszczona wersja szarlotki – bo smakuje podobnie, choć nie ma ciasta kruchego na dole. Zapiekane jabłka można pomieszać z innymi owocami – ja dodaję banany, ale można zrobić też crumble z truskawkami czy innymi owocami. Takie pieczone jabłka wyśmienicie smakują na ciepło, z bitą śmietaną, podobnie jak pieczone banany.

Pieczone jabłka (zapiekane jabłka) – przepis

Składniki:

  • 5 dużych jabłek
  • 3 banany dojrzałe
  • odrobina cynamonu
  • 1-2 łyżki cukru
  • odrobina wody
  • 6 łyżek mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki masła


Przygotowanie:

Jabłka obieram, wyjmuję gniazda nasienne i kroję w kosteczkę. Wkładam do garnka, dodaję odrobinę wody, cynamon, cukier i stawiam na gazie. Gotuję do momentu, aż jabłka zaczną robić się miękkie, jak na szarlotkę. Jeśli trzeba, dosładzam jeszcze. Wykładam takie ciepłe jabłka do formy na tartę albo tortownicy czy naczynia żaroodpornego. Na to układam banany w plasterkach.

Robię kruszonkę: masło, mąkę i cukier puder mieszam rękami, by można było taką masą posypać górę jabłek. Posypuję, wkładam na pół godziny do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Podaję na gorąco.

pieczone jablka

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *