Oryginalne sorbety na lato – sorbet jeżynowy
Latem najchętniej robimy koktajle i desery z truskawek, malin czy jagód. A gdyby tak sięgnąć po mniej popularne jeżyny? Polecam zwłaszcza w formie pysznego sorbetu!
Wiecie, że jeżyny uprawia się dopiero od 100 lat, chociaż tak naprawdę owoc ten znany jest jako lek od dwóch tysiącleci? Mnie jeżyny kojarzą się z dzieciństwem i własnoręcznym zbieraniem owoców w lesie, prosto z krzaczka. Oczywiście najlepiej smakowały jeszcze zanim wyszło się z lasu, na surowo ;)
Jak przechowywać jeżyny?
Teraz niestety jestem skazana na kupowanie jeżyn w przydomowym warzywniaku, więc zamiast owoce z krzaczka, mam jeżyny z kartonika. Po zakupie trzeba je wykorzystać jak najszybciej – podobnie jak maliny, nie mogą leżeć zbyt długo i trzeba obchodzić się z nimi ostrożnie, zarówno podczas płukania, jak i podczas przygotowania deserów czy innych potraw. W lodówce można je trzymać nie dłużej niż dwa dni, ale na szczęście można je zamrozić. Najlepiej ułożyć jedną obok drugiej na dużej tacce lub w całej szufladzie zamrażalnika, a dopiero po kilkudziesięciu minutach, gdy lekko podmarzną, przesypać do pojemnika, w którym chcemy przechowywać mrożone jeżyny. Wtedy się nie posklejają.
Jak wykorzystać jeżyny w kuchni?
Oczywiście do pysznych deserów – muffinek, ciast, koktajli jeżynowych lub z owoców leśnych, ale także do sałatek czy jako dodatek do mięs. Fajne inspiracje jeśli chodzi o wykorzystanie jeżyn, ale nie tylko, można znaleźć na stronie Inspiracje Makro.
Sorbet jeżynowy – przepis
Składniki:
- 800 g jeżyn
- 2 płatki żelatyny
- 100 g cukru
- 1 cytryna
- 100 ml wody
- 20 ml likieru pomarańczowego
- 1 laska wanilii
Przygotowanie:
Żelatynę rozmiękczamy w ciepłej wodzie i wyciskamy ją. Wodę gotujemy z cukrem, laską wanilii oraz odrobiną skórki z cytryny. Czekamy aż woda ostygnie i rozpuszczamy w niej żelatynę, a następnie przecedzamy przez sito. Do wody z żelatyną dodajemy jeżyny, odrobinę soku z cytryny i likier pomarańczowy. Ponownie przeciskamy przez sito i mrozimy w maszynie do lodów.

*tekst promocyjny