Muffinki z Nutellą i orzechami
Pyszne, mocno orzechowe muffinki z Nutellą i orzechami włoskimi.
Takich muffinek nie można zjeść za dużo na raz, bo są bardzo bardzo słodkie, ale są też mocno orzechowe i pyszne. Dodatek Nutelli sprawia, że są lekko wilgotne, a orzechy przyjemnie się prażą podczas pieczenia i zyskują cudownego smaku. Takie muffinki można zrobić nie tylko z Nutellą oczywiście, ale i z innymi kremami czekoladowymi i orzechowymi. Swoją drogą – ciągle szukam w sklepach kremu Milky Way, który kiedyś można było dostać i którego chyba już nie ma. A szkoda, bo to był akurat mój ulubiony krem :)
Przepis na muffinki z Nutellą podpatrzony na Moje Wypieki.
Muffinki z Nutellą i orzechami – przepis
Składniki:
- 140 g masła
- pół szklanki cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka łyżek Nutelli
- garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
Zaczynam od utarcia masła mikserem na puszysta masę, dodaję cukier i cukier waniliowy, ciągle ucieram i wbijam kolejno jajka. Na koniec dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Muffinki piekę w formie wyłożonej papilotkami. Do każdej nakładam tyle ciasta, żeby wypełnić mniej więcej 2/3 formy. Na wierzch każdej dokładam jeszcze łyżeczkę Nutelli i kilka orzechów i delikatnie mieszam wykałaczką.
Muffinki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę ok. 25 min.
Mmm, aż się rozmarzyłam :)
Mniaaaaaaaaam :)
Z nutellą *.*
Cudowne !
Pingback: Ciasteczka owsiane z Nutellą