Muffinki z Nutellą i orzechami

Pyszne, mocno orzechowe muffinki z Nutellą i orzechami włoskimi.

Takich muffinek nie można zjeść za dużo na raz, bo są bardzo bardzo słodkie, ale są też mocno orzechowe i pyszne. Dodatek Nutelli sprawia, że są lekko wilgotne, a orzechy przyjemnie się prażą podczas pieczenia i zyskują cudownego smaku. Takie muffinki można zrobić nie tylko z Nutellą oczywiście, ale i z innymi kremami czekoladowymi i orzechowymi. Swoją drogą – ciągle szukam w sklepach kremu Milky Way, który kiedyś można było dostać i którego chyba już nie ma. A szkoda, bo to był akurat mój ulubiony krem :)

Przepis na muffinki z Nutellą podpatrzony na Moje Wypieki.

Muffinki z Nutellą i orzechami – przepis


Składniki:

  • 140 g masła
  • pół szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka łyżek Nutelli
  • garść orzechów włoskich

Przygotowanie:

Zaczynam od utarcia masła mikserem na puszysta masę, dodaję cukier i cukier waniliowy, ciągle ucieram i wbijam kolejno jajka. Na koniec dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Muffinki piekę w formie wyłożonej papilotkami. Do każdej nakładam tyle ciasta, żeby wypełnić mniej więcej 2/3 formy. Na wierzch każdej dokładam jeszcze łyżeczkę Nutelli i kilka orzechów i delikatnie mieszam wykałaczką.

Muffinki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę ok. 25 min.

muffinki z nutella

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

4 thoughts on “Muffinki z Nutellą i orzechami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *