Lukier do pączków idealny

Przepis na lukier idealny – do pączków, racuchów, a także do ciast i pierników.

Nie ma u mnie pączków bez lukru – uwielbiamy lukier, nawet wyjadany łyżeczką ze szklanki. A na pączkach obowiązkowo lukru musi być bardzo dużo. Mój lukier ma smak cytrynowy, bo przygotowuję go albo z samego soku z cytryny, albo z dodatkiem wody. Ale wolę ten z samej cytryny, nie jest wtedy aż tak bardzo słodki, ale raczej słodko-kwaskowy. Na słodkich wypiekach jest wprost idealny. Łatwo się rozprowadza, a po rozprowadzeniu zastyga na pączkach. A przygotowuje się go w chwilę i nie może się nie udać.

Czytaj także: Co zrobić, żeby pączki się udały.

Lukier do pączków – jak zrobić

Składniki:

  • Sok z połowy cytryny
  • 5-8 łyżek cukru pudru

Przygotowanie:

Wyciskam sok z cytryny do szklanki, uważając, żeby nie było w nim żadnych pestek. Stopniowo dosypuję cukier puder i mieszam, aż rozpuści się w soku. Trudno mi dokładnie podać ilość cukru pudru, bo każda cytryna daje inną ilość soku – z jednej uzyskamy go więcej, z innej mniej. Lukier musi być gęsty i prawie biały – wtedy cukru pudru jest wystarczająco dużo. Ja zawsze sprawdzam go na jednym pączku – smaruję i czekam chwilkę, jak zastygnie, to znaczy, że jest wystarczająco gęsty, jeśli nie – dodaję jeszcze pudru.

Jeżeli lukier zrobi nam się za gęsty – trzeba dodać trochę soku z cytryny albo gotowanej wody. I to już cała filozofia :)

lukier do pączków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>