Kieszonki z ciasta francuskiego z morelami

Pyszne i mega proste do zrobienia, a jeśli ktoś ma w domu własnej roboty dżem morelowy – to nie ma lepszej słodkiej przekąski w kilka chwil niż kieszonki z ciasta francuskiego z morelami.

Dżem morelowy, który robiłam w zeszłym roku średnio mi się udał – za krótko go smażyłam i morele nie rozpaćkały się dostatecznie, zostały bardzo duże kawałki owoców w dżemie. To oczywiście może być jego zaletą, ale akurat na kanapkach lubię dżem z mniejszymi owocami. Za to ten świetnie nadaje się do nadzienia na kieszonki z ciasta francuskiego. Takie kieszonki robiłam już z jagodami i też były świetne. Ale zamiast świeżych owoców do tego przepisu można użyć także dżemu – czy to morelowego, czy truskawkowego czy jakiegoś innego i też będzie pysznie. To taki kryzysowy deser, kiedy trzeba wymyślić coś szybkiego.

Kieszonki z ciasta francuskiego z morelami – przepis

Składniki:

  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 1 słoik domowego dżemu morelowego lub innego
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Nagrzewam piekarnik do 200 stopni (z termoobiegiem). Ciasto francuskie od razu po wyjęciu z lodówki kroję na małe kwadraty, ok. 5×5 cm. Na każdy kładę dużą łyżkę dżemu morelowego i zawijam rogi do góry, formuję zamkniętą kieszonkę. Smaruję ją roztrzepanym jajkiem.

Kieszonki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę ok. 15 minut, do momentu aż będą ładnie rumiane.

kieszonki z ciasta francuskiego z morela

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

One thought on “Kieszonki z ciasta francuskiego z morelami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *