Keks najprostszy

Keks, świąteczne ciasto z bakaliami poleca się nie tylko na Boże Narodzenie.

Keks to nie jest coś, co często pojawia się na moim stole – moja druga połowa najchętniej wydłubałaby z niego wszystkie bakalie i zjadła samo ciasto, więc nie ma sensu piec keksu :) Ale na święta można go przygotować, bo to takie właśnie odświętne ciasto.

Mój keks robię według prostego przepisu – czasem wychodzi tak, jakby miał ochotę mieć zakalec, ale zakalca nie ma. To kapryśne ciasto. Do keksa dodaję bakalie z mieszanki bakalii, takiej specjalnej keksowej, np. od Bakalland. Mamy tam rodzynki, skórkę pomarańczową, ananasa, papaję – czego chcieć więcej?

Keks – przepis

Składniki:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jaja
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2-2/3 szklanki oleju
  • ok. 150g mieszanki bakalii


Przygotowanie:

Zaczynam od mieszania jajek z cukrem – do momentu rozpuszczenia kryształków cukru. Gdy się rozpuszczą, dodaję powoli mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i wlewam olej cienkim strumieniem. Miksuję cały czas do połączenia składników. Dodaję bakalie i jeśli ciasto jest za gęste (nie powinno być lejące, ale też nie takie, żeby łyżka stawała), to dodaję jeszcze oleju.

Długą formę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i piekę w 180 stopniach z termoobiegiem przez 40-45 minut.

keks

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

One thought on “Keks najprostszy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *