Czekoladowe ciasto z wiśniami
Ciasto z wiśniami, czekoladowe, polane lukrem, nie za słodkie, kwaskowate dzięki wiśniom, w sam raz do kawki.
Czekoladowe ciasto z wiśniami całkiem prosto się robi i tak naprawdę jedyna trudność to wydrylowanie wiśni. Oczywiście jeśli się ma drylownicę to problem z głowy, ale jeśli nie – trzeba męczyć się nożem albo spinaczem biurowym. No ale zapewniam, że warto się pomęczyć, bo ciasto jest po prostu rewelacyjne. Przepis bazowy to mój sprawdzony przepis, z którego robiłam np. ciasto z jagodami i sosem jagodowym. Można to ciasto zrobić w kilkanaście minut. Z podanych proporcji wyszła mi duża blaszka, choć ciasto było dość płaskie (urosło trochę wyżej niż do połowy blaszki).
Ciasto można zrobić z lukrem, albo też posypać cukrem pudrem. Lukier robię najprostszym z możliwych sposobów, czyli mieszam sok z cytryny z cukrem pudrem tak, żeby był gęsty.
Polecam zwłaszcza jako dodatek do kawy – na przykład kawy mrożonej, na lato jak znalazł :)
Czekoladowe ciasto z wiśniami – przepis
Składniki:
- pół kilo wiśni
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki kakao
Przygotowanie:
Zaczynam od wydrylowania wiśni, bo to najdłużej trwa. Potem zabieram się za ciasto – miksuję jajka i cukier, potem dodaję mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, olej i kakao i miksuję jeszcze raz. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Na papier wylewam ciasto, a następnie układam na nim wiśnie, lekko je wciskając, na całej długości. Ciasto umieszczam w piekarniku, piekę ok. 45-50 minut. Po wyjęciu studzę, a zimne polewam lukrem.
Czekolada i wiśnie to dobre połączenia w cieście :D
Czekolada i wiśnie to cudowne połączenie ;D
Oj tak, ja też uwielbiam :)
Pysznie wygląda to ciacho :) Prosiłabym tylko o wklejenie banerka lub linka akcji w notce pod przepisem, zgodnie z zasadami… :)
Baner był wstawiony w sidebarze (zawsze w akcjach to wystarcza), ale dodałam jeszcze w notce.