Co zrobić, żeby pączki się udały?


Wiem, wiem – pączki smaży się przede wszystkim w Tłusty Czwartek – ale i w Ostatki przecież jest tradycja jedzenia pączków i faworków.

Zawsze mi się wydawało, że usmażenie pączków to wyższa szkoła jazdy. Kilka razy próbowałam nawet, ale nasiąkały tłuszczem i nie były jakieś porywające. Aż do czasu, kiedy spróbowałam pączków z rewelacyjnego przepisu Doroty z Moich Wypieków. Nie będę go tu w całości przedstawiać, bo lepiej zajrzeć do niej po przepis. Ale kilka moich rad i uzupełnień – może komuś się przydadzą.

1. Pączki smażę zawsze na smalcu. Nie wiem wprawdzie, w czym smalec jest lepszy, ale moja babcia smażyła na smalcu, więc ja też smażę ;) Zapewniam, że w smaku pączka tego nie czuć. Ewentualnie pół na pół – smalec z olejem słonecznikowym.

2. ZAWSZE kupię za mało smalcu. Ale to zawsze :) Do takiej ilości pączków, jak wychodzi z przepisu (około 40) potrzeba 4 paczki smalcu i jeszcze trochę oleju – tak około szklanki.

3. Pączki robię metodą wykrawania ich szklanką, smażę, a dopiero potem nabijam dżemem. Wychodzą ładne i kształtne, nie rozwalają się, dżem nie wypływa.

4. Do nadziewania używam szprycy do tortów.

5. Najlepiej nadziewać pączki marmoladą, powidłami czy dżemem, który nie ma całych owoców. U mnie sprawdza się dżem malinowy lub powidła śliwkowe. Na nadzianie takiej ilości pączków potrzebujemy około 2 słoiki dżemu po 200-250g. Przynajmniej u mnie tyle zawsze wychodzi.

6. Pączki smażę na bardzo małym ogniu, tzn. na średnim palniku, ale przykręconym najbardziej jak się da.

7. Żeby pączki nie nasiąkały tłuszczem, koniecznie trzeba dodać do nich alkohol. Ja dodaję spirytus – nie próbowałam nigdy z innym, ale być może z wódką też się udadzą.

8. Jak po usmażeniu okaże się, że pączki nie doszły w środku i są surowe – nie trzeba się denerwować, wystarczy włożyć je do piekarnika na kilka minut (sprawdzając patyczkiem, czy są ok.)

9. Lukier robię zawsze z soku z cytryny z dodatkiem cukru pudru. Żadna tam śmietana, woda i inne cuda – lukier do pączków musi być mocno cytrynowy :) Sok z połowy cytryny, a do tego tyle cukru, żeby był gęsty i nie spływał z pączków.

10. Wykonanie pączków wg tego przepisu zajmuje jakieś 3-4 godziny, ale jedzenia jest potem na 3 dni. I zapewniam, że są genialne w smaku :)

paczki

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

One thought on “Co zrobić, żeby pączki się udały?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *