Ciasto z jagodami i sosem jagodowym
Ciasto z jagodami – można je przygotować tylko o tej porze roku. Jest wyśmienite, idealne do kawy i bardzo proste.
Ciasto z jagodami i sosem jagodowym robię z mojego bardzo prostego przepisu, z którego zawsze wszystko mi się udaje. Z tego samego, co ciasto z truskawkami. Same jagody, przed umieszczeniem ich na cieście warto obtoczyć lekko w mące, wówczas nie będą opadać na dno i nie spowodują też powstania zakalca w cieście. Sos jagodowy właściwie można pominąć, ale jeśli polejemy ciasto sosem (czy to zaraz po upieczeniu czy na talerzu), to ciasto będzie jeszcze bardziej jagodowe i pyszne.
To takie ciasto, które można zrobić w kilkanaście minut, można powiedzieć – ciasto dla leniwych. Zawsze wychodzi i będzie smakować każdemu :)
Ciasto z jagodami i sosem jagodowym – przepis
Składniki:
- 4 jajka
- szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 300g jagód
- 3 łyżeczki cukru i odrobina wody na sos
Przygotowanie:
Zaczynamy od zmiksowania całych jajek z cukrem. Potem dodajemy mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i olej, miksujemy jeszcze raz. Jagody myjemy i odstawiamy na chwilę do wyschnięcia. Obtaczamy połowę jagód w mące. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę wykładamy jagody obtoczone mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 min.
W czasie pieczenia gotujemy sos. Pozostałe jagody wkładam do rondelka, dodaję cukier i wodę (ok. 3 łyżki) i wstawiam na gaz. Podgrzewając ciągle mieszam i ugniatam jagody (można to zrobić muddlerem). Podgrzewam tak chwilę, aż sos zacznie gęstnieć, zestawiam z kuchenki i odstawiam do wystygnięcia. Sosem polewam upieczone ciasto – albo od razu po upieczeniu albo tuż przed podaniem.
ile jagód na wierzchu *.*
Dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5
Pingback: Czekoladowe ciasto z wiśniami
Pingback: Ciastka francuskie z jagodami