Ciastka owsiane z orzechami
Ciastka owsiane z orzechami laskowymi i włoskimi, z dodatkiem czekolady – zdrowe i smaczne.
Ciastka owsiane z orzechami chodziły za mną od dawna, a że akurat zostało mi trochę uprażonych orzechów laskowych – wreszcie zabrałam się za ten przepis. Ciastka robi się dość prosto, choć przepis wygląda na trudny – tam właściwie nic nie może się nie udać, choć nie są tak łatwe jak na przykład bezy kawowe. Po upieczeniu i wystudzeniu te ciasteczka są dość twarde, radzę trzymać je schowane w folii, ewentualnie w jakimś metalowym pudełku, żeby trochę zmiękły. Są pyszne, orzechowe, owsiane, w sam raz do jakiejś dobrej zimowej kawy. Przepis zaczerpnięty z dodatku do Poradnika Domowego, choć oczywiście podmieniłam to i owo po swojemu ;)
Ciastka owsiane z orzechami – przepis
Składniki:
- 3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1,5 szklanki mąki
- 2 garście orzechów włoskich + laskowych (albo tylko jeden rodzaj, według uznania)
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 2 czubate łyżki masła
- pół szklanki oleju
- 1,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 2-3 łyżki mleka
Przygotowanie:
Zaczynam od uprażenia orzechów laskowych. Garść orzechów wysypuję na folię aluminiową i wkładam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 5-7 minut. Potem wyjmuję i po chwili, jak przestygną, wysypuję je na ręcznik papierowy, dzięki któremu będzie można je obrać z łusek (tak jakby wycieram je tym ręcznikiem, a łuski schodzą). Orzechy mielę w młynku do kawy, razem z orzechami włoskimi. Nie trzeba zmielić dokładnie, wystarczy tak, żeby były drobno pokruszone, a nie na pył.
Do rondelka wlewam mleko, wkładam pokrojoną na kawałki czekoladę, podgrzewam i mieszam, aż czekolada się rozpuści. W misce ucieram masło, żółtka, cukier, olej i ostudzoną czekoladę. Następnie w osobnej misce ubijam sztywną pianę z białek i dodaję do masy utartej przed chwilą, delikatnie mieszam. Dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, płatki i orzechy i dobrze mieszam łyżką.
Na blachę wyłożoną pergaminem wykładam ciasto – najłatwiej uformować w dłoni małą kulkę, a potem ją rozgnieść na blaszce, żeby uzyskać owalne ciastko. Ciastka podczas pieczenia sporo urosną, więc trzeba między nimi zachowywać przerwy. Piekę je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Z podanych proporcji wychodzi całe mnóstwo ciastek, około 40 czy 50 sztuk.
najbardziej właśnie lubię ciacha owsiane :]
Pingback: Ciasteczka owsiane z Nutellą