Ciastka owsiane z orzechami

Ciastka owsiane z orzechami laskowymi i włoskimi, z dodatkiem czekolady – zdrowe i smaczne.

Ciastka owsiane z orzechami chodziły za mną od dawna, a że akurat zostało mi trochę uprażonych orzechów laskowych – wreszcie zabrałam się za ten przepis. Ciastka robi się dość prosto, choć przepis wygląda na trudny – tam właściwie nic nie może się nie udać, choć nie są tak łatwe jak na przykład bezy kawowe. Po upieczeniu i wystudzeniu te ciasteczka są dość twarde, radzę trzymać je schowane w folii, ewentualnie w jakimś metalowym pudełku, żeby trochę zmiękły. Są pyszne, orzechowe, owsiane, w sam raz do jakiejś dobrej zimowej kawy. Przepis zaczerpnięty z dodatku do Poradnika Domowego, choć oczywiście podmieniłam to i owo po swojemu ;)

 

 

Ciastka owsiane z orzechami – przepis

Składniki:

  • 3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 garście orzechów włoskich + laskowych (albo tylko jeden rodzaj, według uznania)
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 2 czubate łyżki masła
  • pół szklanki oleju
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki mleka

Przygotowanie:

Zaczynam od uprażenia orzechów laskowych. Garść orzechów wysypuję na folię aluminiową i wkładam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 5-7 minut. Potem wyjmuję i po chwili, jak przestygną, wysypuję je na ręcznik papierowy, dzięki któremu będzie można je obrać z łusek (tak jakby wycieram je tym ręcznikiem, a łuski schodzą). Orzechy mielę w młynku do kawy, razem z orzechami włoskimi. Nie trzeba zmielić dokładnie, wystarczy tak, żeby były drobno pokruszone, a nie na pył.

Do rondelka wlewam mleko, wkładam pokrojoną na kawałki czekoladę, podgrzewam i mieszam, aż czekolada się rozpuści. W misce ucieram masło, żółtka, cukier, olej i ostudzoną czekoladę. Następnie w osobnej misce ubijam sztywną pianę z białek i dodaję do masy utartej przed chwilą, delikatnie mieszam. Dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, płatki i orzechy i dobrze mieszam łyżką.

Na blachę wyłożoną pergaminem wykładam ciasto – najłatwiej uformować w dłoni małą kulkę, a potem ją rozgnieść na blaszce, żeby uzyskać owalne ciastko. Ciastka podczas pieczenia sporo urosną, więc trzeba między nimi zachowywać przerwy. Piekę je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Z podanych proporcji wychodzi całe mnóstwo ciastek, około 40 czy 50 sztuk.

 

ciastka owsiane z orzechami

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

2 thoughts on “Ciastka owsiane z orzechami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *