Ciastka francuskie z jagodami

Prosty pomysł na ciastka francuskie z jagodami – palce lizać! Do zrobienia na imprezę lub na szybki deser po obiedzie.

Jagody już są i trzeba z nich korzystać! W zeszłym roku robiłam pyszne ciasto z jagodami i sosem jagodowym, w tym roku przyszła pora na jagodzianki bez mleka krowiego i pyszne ciastka francuskie z jagodami. Są po prostu obłędne, rumiane, pachną znakomicie i można je zrobić naprawdę błyskawicznie. Koniecznie spróbujcie, do kawy są idealne!

Ciastka francuskie z jagodami – przepis

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
  • 200g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Jagody myję i mieszam z cukrem i mąką ziemniaczaną. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni (z termoobiegiem). Ciasto kroję na kwadraty ok. 5×5 cm. Na każdy kwadrat nakładam sporą łyżkę jagód i sklejam w kieszonkę. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (może to być ten papier od ciasta francuskiego), i smaruję wierzch rozkłóconym jajkiem. Piekę ok. 15 minut.

ciastka francuskie z jagodami

 

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

2 thoughts on “Ciastka francuskie z jagodami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *