Ciastka francuskie z jagodami
Prosty pomysł na ciastka francuskie z jagodami – palce lizać! Do zrobienia na imprezę lub na szybki deser po obiedzie.
Jagody już są i trzeba z nich korzystać! W zeszłym roku robiłam pyszne ciasto z jagodami i sosem jagodowym, w tym roku przyszła pora na jagodzianki bez mleka krowiego i pyszne ciastka francuskie z jagodami. Są po prostu obłędne, rumiane, pachną znakomicie i można je zrobić naprawdę błyskawicznie. Koniecznie spróbujcie, do kawy są idealne!
Ciastka francuskie z jagodami – przepis
Składniki:
- 1 ciasto francuskie
- 200g jagód
- 3 łyżki cukru
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
Przygotowanie:
Jagody myję i mieszam z cukrem i mąką ziemniaczaną. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni (z termoobiegiem). Ciasto kroję na kwadraty ok. 5×5 cm. Na każdy kwadrat nakładam sporą łyżkę jagód i sklejam w kieszonkę. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (może to być ten papier od ciasta francuskiego), i smaruję wierzch rozkłóconym jajkiem. Piekę ok. 15 minut.
Palce lizać! Może kiedyś się skusimy… w jakiś cheat day! :D
Pingback: Kieszonki z ciasta francuskiego z morelami