Błyskawiczne serniczki na zimno w pucharkach
Pyszny deser, który można zrobić w kilka minut i to ze składników, których zapas możemy przechowywać w domu.
Jednym z ulubionych ciast mojego mężczyzny jest sernik na zimno zrobiony z mieszanki serków homogenizowanych i bitej śmietany. Ja zrobiłam wariację na ten temat – serniczki w pucharkach. W pucharkach, bo nie miałam akurat biszkoptów na spód do tortownicy :) Wyszło pysznie, a co najważniejsze – ten deser można zrobić w kilka chwil, jak mamy ochotę na coś słodkiego albo zaskoczą nas goście.
Składniki (na 5 porcji)
- 2 serki waniliowe (np. Danio)
- bita śmietana „z papierka” (taka do rozrobienia z mlekiem, np. Dr Oetker)
- mleko (ilość odpowiednia do opisu na opakowaniu śmietany)
- 1 galaretka cytrynowa
- opcjonalnie kakao do dekoracji i polewa do lodów
Przygotowanie:
Zaczynam od rozpuszczenia galaretki w szklance wody, odstawiam do wystudzenia. Śmietanę ubijam według instrukcji na opakowaniu, gdy jest już ubita – wlewam serki i miksuję. Do masy dodaję wystudzoną galaretkę i miksuję jeszcze chwilę. Przekładam do pucharków i chłodzę ok 2 godziny (minimum). Posypuję kakao, polewam polewą do lodów lub dekoruję w inny ulubiony sposób.
Faktycznie – bardzo szybki deser :)
U nas szybko by zniknął, bo mój C. też za sernikami na zimno przepada :)
strasznie lubię takie pyszne deserki!
Zamiast „śnieżki” z papierka i mleka lepiej ubić kremówkę (30-36%). Zawsze to mniej chemii… :)
Można, ale jak się nie ma akurat kremówki, to tak też wyjdzie. To taki szybki deser z tego co można zawsze mieć w szafce bo ma długą datę ważności.
Pingback: Szybka pianka kakaowo-pomarańczowa | Zanim Zjesz
Pingback: Prosty deser czekoladowo-wiśniowy
Pingback: Sos malinowy do pampuchów, lodów, deserów