Biszkopt z kremem kajmakowym


Prosty do zrobienia biszkopt z kremem kajmakowym to fajna propozycja na niedzielę, ale może też być potraktowany jako tort.

Biszkopty lubią chyba wszyscy, a ten biszkopt z kremem kajmakowym nie może się nie udać. Jego ogromną zaletą jest to, że nie opada po upieczeniu, tak jak to często dzieje się z biszkoptami. Przynajmniej mi zawsze wychodzi ładny i po wyjęciu z piekarnika zachowuje swój kształt.

Krem kajmakowy przygotowuję z gotowej masy kajmakowej i dodaję do niej orzechy włoskie, ale jeśli chodzi o orzechy to jest tu pełna dowolność – można dodać prażone migdały, orzechy laskowe, albo wymieszać kilka rodzajów orzechów.

Biszkopt z kremem kajmakowym – przepis

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • pół szklanki cukru
  • niepełna szklanka mąki (ok. centymetr od brzegu zostawiam pustego miejsca)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem kajmakowy

  • pół puszki masy kajmakowej
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • pół szklanki posiekanych orzechów

Opcjonalnie do nasączenia biszkoptu:

  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki likieru kawowego lub kakaowego

Przygotowanie:

Zaczynam od upieczenia biszkoptu, można zrobić to dzień wcześniej. Oddzielam białka od żółtek, ubijam białka na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodaję cukier. Następnie dodaję po jednym żółtka i ciągle ubijam, a na koniec dodaję kakao, mąkę i proszek do pieczenia i ubijam na najwolniejszych obrotach miksera. Piekę w tortownicy, w 180 stopniach z termoobiegiem ok. 30 minut.

Gdy biszkopt się upiecze, wyjmuję go i w blaszce uderzam trzy razy o stół, żeby równo opadł, chociaż jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby ten biszkopt mi opadł :) Ale na wszelki wypadek uderzam. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Gdy wystygnie, kroję go na dwa blaty. Dół nasączam wodą z likierem.

Przygotowuję krem: Zaczynam od ubicia śmietany, pod koniec ubijania dodaję cukier puder. W osobnej misce mieszam mikserem masę kajmakową z mascarpone. Dodaję to do ubitej kremówki i mieszam delikatnie, a na koniec dodaję posiekane orzechy.

Tak przygotowany krem wykładam na pierwszy blat ciasta, ten nasączony. Przykrywam drugim latem. Teraz można go też nasączyć, ale nie trzeba. Smaruję wierzch resztą kremu i posypuję gorzkim kakao. Wstawiam do lodówki na kilka godzin.

biszkopt z kremem kajmakowym biszkopt z kremem kajmakowym2

 

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

2 thoughts on “Biszkopt z kremem kajmakowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *