Biszkopt z truskawkami bardzo prosty
Mega prosty przepis na biszkopt z truskawkami, który nie może się nie udać. Moje ulubione ciasto na tę porę roku.
Przepis na biszkopt z truskawkami podpatrzyłam na Kotlet.tv, zresztą kiedyś robiłam też tort śmietankowy z truskawkami z przepisu Pauliny i biszkopty zawsze wychodzą na medal. Ten też wyszedł, choć zmodyfikowałam go odrobinę po swojemu – zmniejszyłam ilość cukru, bo gdy zrobiłam ze szklanką pudru, wydawał mi się trochę za słodki, ale dołożyłam truskawek. No i u mnie w piekarniku siedzi dłużej niż to napisane w oryginalnym przepisie, ale wiadomo jak to jest z piekarnikami – trzeba wyczuć swój, bo każdy inaczej piecze.
Biszkopt z truskawkami posypuję cukrem pudrem i absolutnie niczego więcej mu nie potrzeba. Przez kilka dni jest puszysty, miękki i pyszny!
Biszkopt z truskawkami – przepis
Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 400g truskawek
Przygotowanie:
Zaczynam od ubicia piany z białek z dodatkiem cukru pudru. Piana musi być sztywna. Do sztywnej piany dodaję żółtka, mąkę ziemniaczaną i zwykłą oraz proszek do pieczenia. Mieszam mikserem na małych obrotach.
Truskawki szypułkuję i kroję na ćwiartki. Wrzucam do miski z ciastem na biszkopt, mieszam łyżką.
Tortownicę (moja ma ok. 21 cm) wykładam papierem (tylko dno) do pieczenia, a następnie wlewam do niej ciasto. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na ok. 40 minut. Po upieczeniu zostawiam jeszcze na 10 w piekarniku i wyjmuję, a gdy przestygnie, wyjmuję z blaszki, odwracam do góry nogami i zdejmuję papier. Posypuję wierzch (czyli tak naprawdę dół ciasta, bo tam są truskawki) cukrem pudrem i podaję.
Prosty i bardzo smaczny!! To lubię!
Oj tak, ja też!
Oj dobre to !!!