Bezy kawowe

Wyśmienite bezy kawowe o mocno kawowym smaku, do zrobienia w kilka chwil.

Bezy kawowe są bardzo fajną odmianą od tradycyjnych, białych bez. Wyglądają pięknie (kolor bezy), więc mogą posłużyć jako dekoracja tortu. A że nie są tak słodkie, można ich zjeść znacznie więcej niż białych. Przepis na bezy kawowe pochodzi z książki “Kawa. Sekrety baristy”. Ich zaletą jest także to, że są tanie i można je zrobić z tego, co właściwie w każdym domu zawsze się znajdzie. Przepis lekko zmodyfikowałam, w oryginale był jeszcze ekstrakt waniliowy (1/4 łyżeczki).

Bezy kawowe to jeden z łatwiejszych deserów i jeden z moich ulubionych, obok prostego Banoffee Pie i Muffinek bananowych.

bezy kawowe

Bezy kawowe – przepis

Składniki:

  • 1 białko
  • 1/4 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku

Przygotowanie:

Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 120 stopni. Ja piekę z termoobiegiem. Białko ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, dodajemy cukier, kawę, kakao i sok z cytryny. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (duża blaszka do ciasta lub blaszka z piekarnika). Łyżeczką nakładam bezy – malutkie, wyjdzie ich ponad 30. Wstawiam do piekarnika na 40 minut, a gdy czas minie, piekarnik wyłączam, ale bezy zostawiam jeszcze na godzinkę w piekarniku do ostygnięcia. Nie otwieram go w tym czasie.

bezy kawowe2

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

One thought on “Bezy kawowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *