Babeczki cytrynowe (muffinki cytrynowe)
Babeczki cytrynowe z pysznym, lekko truskawkowym kremem z bitej śmietany. Rewelacyjne i bardzo słodkie.
Babeczki cytrynowe zrobiłam na bazie mojego ulubionego przepisu na ciasto, które zawsze się udaje, czyli oliwkowiec. Jakoś lubię ciasto z olejem zamiast masła, bo masło rzadko mam w domu, a olej zawsze, więc to taki przepis na każdą porę. Najlepsze babeczki cytrynowe są z cytrynowym lukrem, ale i z kremem smakują super. Świetne jako deser po obiedzie albo dodatek do kawy.
Babeczki zachowują trwałość przez kilka dni, chociaż z kremem warto trzymać je w lodówce, bo poza nią krem trochę traci ładny wygląd i szybciej się zepsuje. Jeśli trzymacie je nie w lodówce – polecam czymś przykryć. W lodówce zresztą też, bo krem szybko łapie wszystkie zapachy :)
Babeczki cytrynowe z kremem truskawkowym – przepis na muffinki
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z 1 cytryny
- skórka starta z 1 cytryny
- bita śmietana z paczki (do ubijania z mlekiem) + mleko w ilości podanej na opakowaniu
- 50 ml syropu truskawkowego
- fix do śmietany
Przygotowanie:
Babeczki cytrynowe zaczynam od ciasta. Najpierw ucieramy cukier z jajkami, a gdy kryształki cukru się rozpuszczą, dodajemy mąkę i olej partiami. Dodajemy też proszek do pieczenia, skórkę i sok z cytryny. Mieszamy mikserem do połączenia składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wylewamy ciasto – ok. 3/4 foremki wypełniamy ciastem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok.20-30 min – do wyrośnięcia i do momentu, kiedy muffinki będą złote na górze.
Ucieramy krem. Mleko wlewamy do miski, dodajemy syrop, mieszamy. Dodajemy śmietanę w proszku, ubijamy i dodajmy fix, żeby śmietana zachowała konsystencję. Gdy babeczki upieką się i wystygną, ozdabiamy je kremem ze szprycy cukierniczej.
Pingback: Oliwkowiec z truskawkami (lub innymi owocami)
Pingback: Muffinki bananowe z czekoladą (babeczki bananowe)