Babeczki cioci Marioli


Pyszne babeczki z kakaowym nadzieniem, które są na każdej rodzinnej imprezie – babeczki cioci Marioli.

Te babeczki wyglądają jak z cukierni – to takie małe cuda, których najchętniej pochłonęłoby się od razu kilkanaście, ale wbrew pozorom są dość sycące i słodkie, więc za wiele na raz zjeść się nie da. Są pyszne, zapewniam, a podane na przyjęciu szybko znikają, bo są to babeczki na jeden kęs.

Sama babeczka jest z ciasta kruchego, które można wypełnić także innym nadzieniem – na przykład budyniem, czy to gotowanym domowym sposobem czy takim kupnym, z proszku. Do tego dowolna dekoracja – te z kakaowym nadzieniem świetnie smakują z bakaliami, ale do tych z budyniem można dać jakieś owoce – np. truskawki czy jagody.

Babeczki cioci Marioli – przepis

Składniki na ciasto:

  • 250g mąki
  • 100g masła
  • 100g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 jajka

Składniki na masę (na 10-12 sztuk)

  • 80g masła lub margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki mleka w proszku

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe, migdały, rodzynki, orzechy do dekoracji

Przygotowanie:

Zaczynam od przygotowania ciasta. Mąkę wysypuję na blat, dodaję masło, które kroję w drobną kostkę, dodaję też cukier puder i sól i wszystko razem mieszam rękami, ale nie zagniatam. Gdy będą wymieszane, dodaję jajka, jeszcze raz mieszam i jak już się w miarę połączą, dopiero wtedy zagniatam ciasto. To ciasto kruche, więc trzeba je zagniatać maksymalnie krótko – tylko do połączenia składników i uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

Ciasto wkładam do foliówki albo owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na godzinę.

Po tym czasie wyjmuję ciasto i włączam piekarnik na 190 stopni z termoobiegiem.

Ciasto rozwałkowuję w miarę cienko – na babeczki to ok. pół centymetra grubości. Każdą foremkę smaruję tłuszczem (np. margaryną) i obsypuję bułką tartą. Kolejno foremkami wycinam kształt babeczki z ciasta i od razu wyklejam tym ciastem foremkę na babeczkę. Każdą nakłuwam widelcem po 3-4 razy (dno) i tak przygotowane ciasto w foremkach umieszczam jeszcze na chwilę w lodówce (kilka minut dosłownie, aż piekarnik mi się nagrzeje).

Ciasto na babeczki piekę 15 minut, aż się zrumienią. Wyjmuję, studzę, wyciągam babeczki z foremek.

Teraz zabieram się za masę kakaową.

Do rondelka wrzucam masło, dodaję wodę, kakao i cukier i mieszam aż do rozpuszczenia. Odstawiam na 5 minut, żeby przestygło i dodaję mleko w proszku. Tak przygotowaną masą napełniam babeczki, a następnie każdą dekoruję wedle uznania. Przechowuję w lodówce.

babeczki cioci marioli

 

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *