Syrah – sprawdź ile wiesz o tym szczepie wina!

Wina odróżnić można po kilku podstawowych cechach, przypisanych różnym ze szczepów. W przypadku syrah, to zdecydowanie charakterystyczna, ciemna barwa wina z tego gatunku i wręcz zawiesista konsystencja. Wina syrah zyskują popularność, są stosunkowo tanie jak na klasę, którą reprezentują. Wynika to głównie z faktu, że ten gatunek winorośli dobrze rozwija się w wielu krańcach świata.

Słów kilka o historii szczepu syrah

Syrah jest szczepem znanym z czasów pradawnych. Badacze odkryli, że pochodzący z Doliny Rodanu gatunek to skrzyżowanie dziś praktycznie niespotykanych szczepów wina: Durez oraz Mondeuse Blanche. Wina syrah wyróżniają się ciemną barwą, a to za sprawą silnych barwników oraz związków aromatycznych.

Dziwić może również nazwa, która fonetycznie niezbyt zbliżona jest do słów, jakie kojarzymy z językiem francuskim. Otóż wina syrah zyskały miano od izraelskiego miasta Shiraz, z którego okolic szczep ma się pierwotnie wywodzić.

Areał uprawy szczepu syrah nie jest z reguły duży. Oprócz wcześniej wspomnianej Doliny Rodanu, bardzo dobrze przyjął się w Australii, gdzie trafił w drugiej połowie XX w. Znaleźć go można także w RPA, Chile, Argentynie czy USA. Wszędzie na świecie wina syrah mają spore grono entuzjastów.

Czym charakteryzuje się wino syrah

W dużej mierze smak wina zależy od warunków wzrastania szczepu lub odmiany kupażowej. Im cieplejsze regiony, tym mocniejsze wina, o bardziej intensywnej nucie smakowej oraz barwie. W Australii wina syrah cechują się posmakiem gorzkiej czekolady, podczas gdy wina ze szczepów francuskich posiadają nutę bardziej przypominającą czarny pieprz. Wyczuwalna jest w nim również nuta żurawiny oraz dymu.

Wspomniane właściwości win syrah oraz wysoka zawartość tanin sprawiają, że wina te traktowane są jako dobre do leżakowania. Najlepszym miejscem jest oczywiście beczka dębowa. Otwarta po wielu latach butelka wina syrah jest gratką dla miłośników alkoholu o mocnym charakterze – silnej barwie oraz aromacie.

Z czym łączy się wina syrah

Jeśli podejść do sprawy bardziej ogólnie, to wina syrah zawsze dobrze współgrają z mięsem. Lżejsze odmiany o bardziej owocowym aromacie będą idealnie pasować do delikatnych mięs, takich jak jagnięcina. Wina cięższe, długo leżakujące, dobrze jest spożywać wraz z mięsem o większej zawartości tłuszczu i przypraw, na przykład wieprzowiną lub wołowiną z grilla.

Wino syrah nieźle smakuje również z serami. Starajmy się zestawić je z serami dłużej starzonymi, wówczas wydobędziemy z tej mieszanki najlepszy zestaw smakowy. Silne lub mocno orientalne przyprawy w potrawach mogą zabijać największe walory win syrah, więc lepiej popijać je czymś o zgoła innym charakterze.

Źródło: https://alkohol-online.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *