Stewia – co to jest, gdzie kupić, zastosowanie

Cukier to jeden z tych składników, z których niektórym jest po prostu zbyt ciężko zrezygnować – wiele osób woli nadal słodzić herbatę, nawet jeśli im to szkodzi. Z drugiej strony, przerzucenie się na sztuczne, nafaszerowane chemią słodziki też nie jawi się jako rozsądny krok ku lepszemu zdrowiu i dłuższemu życiu. Co można zrobić w takiej sytuacji? Czy istnieją jakieś naturalne metody słodzenia napojów? Okazuje się, że istnieje roślina, charakteryzująca się wyjątkowo słodkim smakiem – jest to Stewia.

Stewia to naturalny, zdrowy słodzik, który ma zero kalorii i okazuje się być kilkaset razy słodszy od zwykłego cukru. Stewia nie wywołuje ponadto próchnicy i jest pozbawiona toksycznych właściwości – czegóż chcieć więcej?

Stewia – cechy, działanie

Stewia jest rośliną, której działanie może okazać się zbawienne głównie dla osób zmagających się z nadciśnieniem czy cukrzycą, jak i dla osób, które bez cukru nie wyobrażają sobie codziennego życia. Z drugiej strony, wszystkie osoby, które z powodów zdrowotnych nie mogą spożywać cukru, nie muszą całkowicie rezygnować ze słodkości – im także stewia może pomóc! Roślina ta wykazuje się wysoką odpornością na temperaturę, dzięki czemu świetnie nadaje się jako dodatek do gotowania czy pieczenia potraw. Wydawać by się mogło, że mimo wszystko tego typu roślina będzie niepraktyczna w przemyśle spożywczym – nic podobnego, Stewie można przechowywać przez długi czas, a do tego roślina łatwo rozpuszcza się w popularnych rozpuszczalnikach (np. woda, alkohol). Jej stosowanie nie wywołuje żadnych negatywnych efektów – ani u zwierząt, ani u ludzi (wieloletnie badania nie wykazały negatywnych skutków ubocznych stosowania). Co ciekawe, mimo że roślina ma słodki smak, to jest całkowicie bezpieczna dla osób cierpiących na cukrzycę, jak i dla osób martwiących się o stan swojego uzębienia. Stewia ani nie podwyższa poziomu cukru w krwi człowieka, ani nie wpływa negatywnie na zęby wywołując próchnicę. Pozornie, stewia nie ma nic wspólnego z cukrem poza jedną najważniejszą właściwością – jest słodka i stanowi znakomity, w pełni zdrowy zamiennik tradycyjnych rozwiązań!

Stewia – kupno, popularność, zastosowanie

Mimo dość ograniczonej popularności w Polsce i Unii Europejskiej (dopuszczona do sprzedaży w 2011 roku), stewia na świecie wykorzystywana jest jako środek słodzący od wielu dziesięcioleci (na przykład w Japonii i w innych krajach Azji dalekowschodniej). Historia stewii sięga jednak znacznie dalej, bo aż 1500 lat wstecz i obejmuje tereny Ameryki Południowej, gdzie roślina obecna była od wieków w codziennym życiu Indian. Co ciekawe, poza właściwościami słodzącymi, stewię charakteryzuje profil działania przeciwgrzybicznego, a także przeciwbakteryjnego. Spożywając stewię należy mieć na uwadze, że roślina ta potrafi obniżać poziom ciśnienia krwi – dzieje się tak na skutek wstrzymania jonów magnezu na poziomie komórkowym. Samą roślinę w tradycyjny sposób wykorzystuje się pod postacią liści, umieszczanych w napoju, który chce się posłodzić. Ponadto – świeże liście stewii można jeść.

Stewię można kupić w postaci suszonych liści, ekstraktu albo tabletek m.in. w licznych sklepach internetowych.

stewia fot. onezzzart flickr.com Creative Commons
stewia fot. onezzzart flickr.com Creative Commons
FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

6 thoughts on “Stewia – co to jest, gdzie kupić, zastosowanie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *