Przepisy na pyszne soki z wyciskarki do soków
Zanim zabierzemy się za wyciskanie soków z owoców i warzyw, warto poznać kilka zasad dotyczących zarówno kupowania owoców i warzyw, jak też ich przygotowania do wyciśnięcia.
Zanim zabierzemy się za wyciskanie soków z owoców i warzyw, warto poznać kilka zasad dotyczących zarówno kupowania owoców i warzyw, jak też ich przygotowania do wyciśnięcia.
Jak kupować owoce i warzywa?
Po pierwsze powinniśmy kupować owoce sezonowe. Wtedy mamy pewność, że mają zachowane wszystkie swoje wartości. Należy pamiętać, że owoce kupowane poza sezonem, są sprowadzane z dalekich krajów. Niestety oznacza to, że są zbierane jako jeszcze niedojrzałe, a co za tym idzie mają znacznie gorszą barwę, smak oraz zapach. Skoro już mówimy o barwie i zapachu – wybierając owoce i warzywa warto polegać na swoich zmysłach, niezależnie od tego czy kupujemy owoce na straganie czy też w sklepie. Zapach w przypadku znacznej ilości owoców ma bardzo duże znacznie. Niektóre, bowiem mają charakterystyczny dla siebie zapach, gdy są dojrzałe, a inne pachną dość kwaśno, gdy zaczynają się psuć. Poza tym warto wybierać owoce, które wyglądają naturalnie. Nie powinniśmy, więc wybierać owoców, które znacznie wyróżniają się swoim kolorem czy też wielkością, a więc takich, które wyglądają sztucznie, tak jak to bywa na przykład w przypadku truskawek. Istotne są również wszelkiego rodzaju plamy, obicia, czy też otarcia, które jasno sugerują nam, że owoce zostały niewłaściwie przetransportowane. Zwracając uwagę na wygląd owoców nie możemy zapominać o pleśni – nigdy nie należy kupować owoców, na których są jakiekolwiek ślady pleśni!
Wybierając owoce powinniśmy kupować te, które oferowane są luzem. Owoce paczkowane w folię, pudełka czy innego rodzaju pojemniki bywają zdradliwe – często nie widać na nich, bowiem śladów psucia. Niestety w przypadku owoców paczkowanych ciężko znaleźć opakowanie, w którym wszystkie owoce są zdrowe.
Jak przygotować owoce i warzywa do wyciskania?
Przede wszystkim należy je jak najdokładniej umyć. W tym celu nie powinniśmy używać zbyt zimnej, ani zbyt gorącej wody – powinna ona być letnia. Myjąc owoce i warzywa zwróćmy uwagę na to czy nie pozostały na nich żadne resztki brudu, ziemi czy też innego rodzaju zanieczyszczeń, które skutecznie mogą nam zepsuć radość z wyciśniętego soku. Owoce posiadające niejadalną skórkę czy też twarde pestki należy dokładnie obrać i usunąć z nich wszelkie nasiona i pestki. Najlepiej jest również używać świeżo kupionych owoców i warzyw, gdyż podczas przechowywania mogą one tracić swoje wartości odżywcze.
Właściwości świeżych soków
Świeżo wyciskane soki zawierają niezwykle wiele właściwości zdrowotnych. Zawarte w surowych owocach i warzywach składniki odżywcze są bowiem znacznie łatwiej przyswajalne przez nasz organizm. Są one ponadto prawdziwą bombą witaminową, w przeciwieństwie do soków, które znaleźć możemy na sklepowych półkach, które są pasteryzowane, rozcieńczane, a do tego często zawierają dużą ilość dodatków chemicznych, przez co tracą większość swoich wartości odżywczych. Warto również pamiętać o tym, iż do przyrządzenia soków możemy użyć przeróżnych owoców, warzyw i ziół, których na co dzień nie używamy do przyrządzania potraw, dzięki czemu nasza dieta stanie się o wiele bardziej urozmaicona i bogata w składniki odżywcze.
PRZEPISY NA SOKI
Jak łączyć warzywa i owoce by otrzymać wartościowe i smaczne soki? Poniżej przedstawiamy garść przepisów, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie.
Pikantny sok pomidorowo marchwiowy z limonką i selerem.
- 2 nie za duże pomidory
- 1 marchew,
- 1 limonka (obrana)
- 2 łodygi selera.
Najlepiej jest wyciskać je w następującej kolejności: limonka, marchew, pomidory, seler. Po wyciśnięciu sok możesz przyozdobić niewielkim kawałkiem selera lub listkiem pietruszki.
Sok pomarańczowy z burakami i marchwią
- 4 pomarańcze (obrane)
- 3 nie za duże buraki
- 2 marchewki
Sok ten możesz podawać zaraz po wyciśnięciu lub też przechowywać w lodówce.
Sok pomidorowy z dodatkiem ogórka, pietruszki i marchewki
- 1 duży ogórek – może lecz nie musi być obrany
- 1 pęczek świeżej pietruszki
- 3 pomidory
- 3 marchewki
Najlepiej jest wyciskać je w następującej kolejności: pomidory, ogórki, pietruszkę i marchew.
Sok z ogórkiem, cukinią i korzeniem pietruszki:
- 1 korzeń pietruszki
- 1/2 cukinii
- 5 cm ogórka węża
Niezwykły sok z pomarańczy z dodatkiem imbiru, selera i słodkich ziemniaków
- 1 niewielki słodki ziemniak
- ok 2-2,5 cm kawałek imbiru
- 4 łodygi selera
- 4 obrane pomarańcze
Sok z ananasa, marchewki i natki pietruszki
- ½ średniego ananasa
- 2 marchewki
- 1 garść świeżej natki pietruszki
- 1 mała garść świeżej mięty
Sok z jabłek, marchwi, ogórka, selera, brokułu, papryki, ogórka i buraka
- 1/2 łodygi selera naciowego
- 1/2 żółtej papryki
- 2 dość grube plastry buraka
- 2 grubsze plasterki ogórka
- 2 marchewki
- 2 plasterki cytryny wraz ze skórką
- 4 jabłka
- 6 cm łodygi brokułu
Wyciśnij wszystkie składniki poczynając od jabłek (jedno możesz zostawić również na koniec).
Sok z jabłek, buraka, szpinaku, natki, ogórka i awokado
- 1 dość duża garść szpinaku
- 1 dość gruby plasterek buraka
- 1 dość gruby plasterek ogórka
- 1/2 dojrzałego awokado
- 3 jabłka
- niewielka ilość natki pietruszki
Sok z ogórka, szpinaku i natki pietruszki:
- ½ ogórka
- garść natki pietruszki
- garść szpinaku
SOKI O NIEZWYKŁYCH WŁAŚCIWOŚCIACH
Sok wspomagający koncentrację
- 7 dość dużych liści szpinaku;
- 2 łodygi selera naciowego.
- 1 1/2 dużej marchwi;
Tego typu soki zawierają drogocenne dla naszego umysłu składniki takie jak cynk, wapń, potas, witaminy z grupy B.
Sok wzmacniający
- 1 średni burak
- 5 średnich jabłek
- 5 średnich marchewek
- 1/2 kg bananów
- 3 niewielkie kiwi
Soki na pobudzenie
Przepis pierwszy
- 1 banan;
- 1 brzoskwinia;
- 115 ml mleka;
- 175 gr truskawek;
Przepis drugi
- 3 buraki
- garść liści szpinaku
- 1 duży ogórek
Przepis trzeci
- 1 jabłko
- 1/2 główki sałaty
- 1/2 pora
- 2 pomidory
- 3 łodygi selera naciowego
Soki niwelujące stres
Przepis pierwszy
- 1 łodyga selera naciowego;
- 125 gr fasoli szparagowej;
- 2 dość duże marchwie;
Przepis drugi
- 125 g kapusty włoskiej
- 1 burak
- 2 pomidory
Sok na odporność
- 2 dość duże jabłka
- ćwiartka małego arbuza
- garść czarnych jagód
Sok oczyszczający
- 2 marchewki
- długi ogórek
- pęczek rzodkiewek
Warto również pamiętać, że niektóre z soków, takie jak marchwiowy czy pomidorowy, poza walorami smakowymi posiadają również niezwykłe właściwości.
Poniżej kilka przykładów
Sok pomidorowy:
- Obniża zawartość cholesterolu we krwi,
- Pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi,
- Poprawia pracę serca oraz przemianę materii,
- Posiada właściwości antynowotworowe,
- Wzmacnia odporność,
Ponadto jest doskonałym źródłem żelaza, potasu, fosforu, wapnia, miedzi, cynku, fluoru, sodu, kwasu foliowego i szczawiowego, jak również witamin A, B1, B2, B6, C, D, E, K, PP.
Sok z buraka natomiast jest źródłem witamin A, C, B1 oraz żelaza, magnezu, kobaltu, potasu i wapnia, a ponadto:
- Działa wspomagająco w przypadku zaparć i wzdęć,
- Leczy anemię,
- Wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego, krążenia,
- Wzmacnia odporność,
Sok z marchwi zawiera witaminy takie jak A, B1,B2, B3, B6, B12, C, PP, E, K. Działa również dobroczynnie na nasz organizm:
- poprawiając stan skóry,
- wzmacniając odporność,
- poprawiając strukturę włosów i paznokci.
Warto również wspomnieć, iż sok ten pozytywnie wpływa na nasz wzrok, obniża ciśnienie krwi, oczyszcza nasz organizm z toksyn i poprawia naszą wydolność fizyczną.
Więcej informacji dotyczących soków a także wyciskarek do soków na stronie http://sokowo.pl.
Ja ostatnio uwielbiam popijać sok z buraków oraz z jabłek. Pyszny jest i dobrze na mnie działa :).
Też mam wyciskarkę Huroma, bardzo dobry sprzęt do używania w domku.
Przepis na sok na koncentrację ze szpinakiem brzmi ciekawie – dzisiaj koniecznie przetestuję! Dziękuje za praktyczne przepisy!
Pozdrawiam,
Lakacja
Pingback:Sok z brzozy: zasady, stosowanie, efekty
Sporo fajnych przepisów, dzięki za wpis :)
W imieniu swoim i mojej rodzinki serdeczne dzięki za bardzo fajne przepisy. Znalazłam je całkiem przypadkiem, a okazały się bardzo przydatne. Mam taką wyciskarkę soków http://www.eujuicers.pl/pl/katalog/sokowirowki-i-wyciskarki/dla-domu/wyciskarki-jednoslimakowe/wyciskarka-soku-sana-czerwona i nie za bardzo mam inwencję do przepisów, a te przepisy bardzo mi pomogły.
Takie soki to samo zdrowie nie ma żadnego porównania z sokami ze sklepów trochę chemi spewnością w warzywach jest przecież są podsypywane przy hodowli ale co tam! serdecznie pozdrawiam Wszystkich zaangażowanych w picie soków Maria
Jestem mamą dwójki małych dzieci , jedno ma 6 lat, a drugie jeszcze karmię piersią. Chce wzbogacić swoją dietę o owoce i warzywa, a najbardziej odpowiadają mi one w formie soków. Zależy mi też, żeby mój starszy syn przyzwyczajał się do zdrowego jedzenia. Polecicie jakąś dobrą jakościowo wyciskarkę, która posłuży na wiele lat?
Jeżeli wciąż poszukujesz weny na to by dzieci super się odnajdywały w wyciskaniu owoców, to polecam wyciskarkę marki muke, ona obecnie jest najwolniejsza na rynku i są dwie praktyczne komory, gdzie wspólnie z dzieckiem możesz robić z dzieckiem. Co do praktyczności i wygody przyjmowania soków to fakt, z soków przyswajamy około 68% witamin, zaś w takich samych sobie, nie wyciśniętych zaledwie w 16-17%. Sok wchłania się do krwiobiegu w 15 minut, a zanim nasz proces metaboliczny przetrawi caly błonnik z owoców i warzyw tak sobie w całości jedzonych potrwa to do 6-8h :)
Błonnika nie trawimy…. Natomiast jest nam niezbędny do czyszczenia naszych jelit
Proszę poprawić błąd ortograficzny!!! PÓŁKA, a nie pułka. „Są one ponadto prawdziwą bombą witaminową, w przeciwieństwie do soków, które znaleźć możemy na sklepowych pułkach”
Dzięki za przepisy na soki, na pewno się przydadzą.
Właśnie kupiłem wyciskarkę Philipsa mała, zgrabna mycie to bajka. Szukam przepisów a te wydają się idealne. Zaraz wypróbuje :)
Wyciskac ze wszyskiego co mamy pod reka a wyniki krwi beda 100 razy lepsse