Przepisy na pyszne soki z wyciskarki do soków

Zanim zabierzemy się za wyciskanie soków z owoców i warzyw, warto poznać kilka zasad dotyczących zarówno kupowania owoców i warzyw, jak też ich przygotowania do wyciśnięcia.

Zanim zabierzemy się za wyciskanie soków z owoców i warzyw, warto poznać kilka zasad dotyczących zarówno kupowania owoców i warzyw, jak też ich przygotowania do wyciśnięcia.

wyciskarki do soków link : http://sokowo.pl/wyciskarki-do-sokow

Jak kupować owoce i warzywa?

Po pierwsze powinniśmy kupować owoce sezonowe. Wtedy mamy pewność, że mają zachowane wszystkie swoje wartości. Należy pamiętać, że owoce kupowane poza sezonem, są sprowadzane z dalekich krajów. Niestety oznacza to, że są zbierane jako jeszcze niedojrzałe, a co za tym idzie mają znacznie gorszą barwę, smak oraz zapach. Skoro już mówimy o barwie i zapachu – wybierając owoce i warzywa warto polegać na swoich zmysłach, niezależnie od tego czy kupujemy owoce na straganie czy też w sklepie. Zapach w przypadku znacznej ilości owoców ma bardzo duże znacznie. Niektóre, bowiem mają charakterystyczny dla siebie zapach, gdy są dojrzałe, a inne pachną dość kwaśno, gdy zaczynają się psuć. Poza tym warto wybierać owoce, które wyglądają naturalnie. Nie powinniśmy, więc wybierać owoców, które znacznie wyróżniają się swoim kolorem czy też wielkością, a więc takich, które wyglądają sztucznie, tak jak to bywa na przykład w przypadku truskawek. Istotne są również wszelkiego rodzaju plamy, obicia, czy też otarcia, które jasno sugerują nam, że owoce zostały niewłaściwie przetransportowane. Zwracając uwagę na wygląd owoców nie możemy zapominać o pleśni – nigdy nie należy kupować owoców, na których są jakiekolwiek ślady pleśni!

warzywa

Wybierając owoce powinniśmy kupować te, które oferowane są luzem. Owoce paczkowane w folię, pudełka czy innego rodzaju pojemniki bywają zdradliwe – często nie widać na nich, bowiem śladów psucia. Niestety w przypadku owoców paczkowanych ciężko znaleźć opakowanie, w którym wszystkie owoce są zdrowe.

Jak przygotować owoce i warzywa do wyciskania?

Przede wszystkim należy je jak najdokładniej umyć. W tym celu nie powinniśmy używać zbyt zimnej, ani zbyt gorącej wody – powinna ona być letnia. Myjąc owoce i warzywa zwróćmy uwagę na to czy nie pozostały na nich żadne resztki brudu, ziemi czy też innego rodzaju zanieczyszczeń, które skutecznie mogą nam zepsuć radość z wyciśniętego soku. Owoce posiadające niejadalną skórkę czy też twarde pestki należy dokładnie obrać i usunąć z nich wszelkie nasiona i pestki. Najlepiej jest również używać świeżo kupionych owoców i warzyw, gdyż podczas przechowywania mogą one tracić swoje wartości odżywcze.

Właściwości świeżych soków

pomarańcza

Świeżo wyciskane soki zawierają niezwykle wiele właściwości zdrowotnych. Zawarte w surowych owocach i warzywach składniki odżywcze są bowiem znacznie łatwiej przyswajalne przez nasz organizm. Są one ponadto prawdziwą bombą witaminową, w przeciwieństwie do soków, które znaleźć możemy na sklepowych półkach, które są pasteryzowane, rozcieńczane, a do tego często zawierają dużą ilość dodatków chemicznych, przez co tracą większość swoich wartości odżywczych. Warto również pamiętać o tym, iż do przyrządzenia soków możemy użyć przeróżnych owoców, warzyw i ziół, których na co dzień nie używamy do przyrządzania potraw, dzięki czemu nasza dieta stanie się o wiele bardziej urozmaicona i bogata w składniki odżywcze.

 sklep sokowo

PRZEPISY NA SOKI

Jak łączyć warzywa i owoce by otrzymać wartościowe i smaczne soki? Poniżej przedstawiamy garść przepisów, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie.

Pikantny sok pomidorowo marchwiowy z limonką i selerem.

  • 2 nie za duże pomidory
  • 1 marchew,
  • 1 limonka (obrana)
  • 2 łodygi selera.

Najlepiej jest wyciskać je w następującej kolejności: limonka, marchew, pomidory, seler. Po wyciśnięciu sok możesz przyozdobić niewielkim kawałkiem selera lub listkiem pietruszki.

Sok pomarańczowy z burakami i marchwią

  • 4 pomarańcze (obrane)
  • 3 nie za duże buraki
  • 2 marchewki

Sok ten możesz podawać zaraz po wyciśnięciu lub też przechowywać w lodówce.

Sok pomidorowy z dodatkiem ogórka, pietruszki i marchewki

  • 1 duży ogórek – może lecz nie musi być obrany
  • 1 pęczek świeżej pietruszki
  • 3 pomidory
  • 3 marchewki

Najlepiej jest wyciskać je w następującej kolejności: pomidory, ogórki, pietruszkę i marchew.

Sok z ogórkiem, cukinią i korzeniem pietruszki:

  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 cukinii
  • 5 cm ogórka węża

 

Niezwykły sok z pomarańczy z dodatkiem imbiru, selera i słodkich ziemniaków

  • 1 niewielki słodki ziemniak
  • ok 2-2,5 cm kawałek imbiru
  • 4 łodygi selera
  • 4 obrane pomarańcze

 

Sok z ananasa, marchewki i natki pietruszki

  • ½ średniego ananasa
  • 2 marchewki
  • 1 garść świeżej natki pietruszki
  • 1 mała garść świeżej mięty

 

Sok z jabłek, marchwi, ogórka, selera, brokułu, papryki, ogórka i buraka

  • 1/2 łodygi selera naciowego
  • 1/2 żółtej papryki
  • 2 dość grube plastry buraka
  • 2 grubsze plasterki ogórka
  • 2 marchewki
  • 2 plasterki cytryny wraz ze skórką
  • 4 jabłka
  • 6 cm łodygi brokułu

Wyciśnij wszystkie składniki poczynając od jabłek (jedno możesz zostawić również na koniec).

 

Sok z jabłek, buraka, szpinaku, natki, ogórka i awokado

  • 1 dość duża garść szpinaku
  • 1 dość gruby plasterek buraka
  • 1 dość gruby plasterek ogórka
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 3 jabłka
  • niewielka ilość natki pietruszki

 

Sok z ogórka, szpinaku i natki pietruszki:

  • ½ ogórka
  • garść natki pietruszki
  • garść szpinaku

 

 

SOKI O NIEZWYKŁYCH WŁAŚCIWOŚCIACH

Sok wspomagający koncentrację

  • 7 dość dużych liści szpinaku;
  • 2 łodygi selera naciowego.
  • 1 1/2 dużej marchwi;

Tego typu soki zawierają drogocenne dla naszego umysłu składniki takie jak cynk, wapń, potas, witaminy z grupy B.

 

Sok wzmacniający

  • 1 średni burak
  • 5 średnich jabłek
  • 5 średnich marchewek
  • 1/2 kg bananów
  • 3 niewielkie kiwi

 

Soki na pobudzenie

Przepis pierwszy

  • 1 banan;
  • 1 brzoskwinia;
  • 115 ml mleka;
  • 175 gr truskawek;

Przepis drugi

  • 3 buraki
  • garść liści szpinaku
  • 1 duży ogórek

Przepis trzeci

  • 1 jabłko
  • 1/2 główki sałaty
  • 1/2 pora
  • 2 pomidory
  • 3 łodygi selera naciowego

 

Soki niwelujące stres

Przepis pierwszy

  • 1 łodyga selera naciowego;
  • 125 gr fasoli szparagowej;
  • 2 dość duże marchwie;

Przepis drugi

  • 125 g kapusty włoskiej
  • 1 burak
  • 2 pomidory

 

Sok na odporność

  • 2 dość duże jabłka
  • ćwiartka małego arbuza
  • garść czarnych jagód

 

Sok oczyszczający

  • 2 marchewki
  • długi ogórek
  • pęczek rzodkiewek

 

Warto również pamiętać, że niektóre z soków, takie jak marchwiowy czy pomidorowy, poza walorami smakowymi posiadają również niezwykłe właściwości.

Poniżej kilka przykładów

Sok pomidorowy:

  • Obniża zawartość cholesterolu we krwi,
  • Pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi,
  • Poprawia pracę serca oraz przemianę materii,
  • Posiada właściwości antynowotworowe,
  • Wzmacnia odporność,

Ponadto jest doskonałym źródłem żelaza, potasu, fosforu, wapnia, miedzi, cynku, fluoru, sodu, kwasu foliowego i szczawiowego, jak również witamin A, B1, B2, B6, C, D, E, K, PP.

 

Sok z buraka natomiast jest źródłem witamin A, C, B1 oraz żelaza, magnezu, kobaltu, potasu i wapnia, a ponadto:

  • Działa wspomagająco w przypadku zaparć i wzdęć,
  • Leczy anemię,
  • Wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego, krążenia,
  • Wzmacnia odporność,

 

Sok z marchwi zawiera witaminy takie jak A, B1,B2, B3, B6, B12, C, PP, E, K. Działa również dobroczynnie na nasz organizm:

  • poprawiając stan skóry,
  • wzmacniając odporność,
  • poprawiając strukturę włosów i paznokci.

Warto również wspomnieć, iż sok ten pozytywnie wpływa na nasz wzrok, obniża ciśnienie krwi, oczyszcza nasz organizm z toksyn i poprawia naszą wydolność fizyczną.

Więcej informacji dotyczących soków a także wyciskarek do soków na stronie http://sokowo.pl.

soki

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

10 thoughts on “Przepisy na pyszne soki z wyciskarki do soków

  • 23 listopada, 2014 at 15:39
    Permalink

    Ja ostatnio uwielbiam popijać sok z buraków oraz z jabłek. Pyszny jest i dobrze na mnie działa :).

    Reply
    • 28 października, 2016 at 12:38
      Permalink

      Też mam wyciskarkę Huroma, bardzo dobry sprzęt do używania w domku.

      Reply
  • 24 listopada, 2014 at 08:42
    Permalink

    Przepis na sok na koncentrację ze szpinakiem brzmi ciekawie – dzisiaj koniecznie przetestuję! Dziękuje za praktyczne przepisy!

    Pozdrawiam,
    Lakacja

    Reply
  • Pingback: Sok z brzozy: zasady, stosowanie, efekty

    • 18 kwietnia, 2016 at 17:58
      Permalink

      Takie soki to samo zdrowie nie ma żadnego porównania z sokami ze sklepów trochę chemi spewnością w warzywach jest przecież są podsypywane przy hodowli ale co tam! serdecznie pozdrawiam Wszystkich zaangażowanych w picie soków Maria

      Reply
  • 31 sierpnia, 2016 at 14:06
    Permalink

    Jestem mamą dwójki małych dzieci , jedno ma 6 lat, a drugie jeszcze karmię piersią. Chce wzbogacić swoją dietę o owoce i warzywa, a najbardziej odpowiadają mi one w formie soków. Zależy mi też, żeby mój starszy syn przyzwyczajał się do zdrowego jedzenia. Polecicie jakąś dobrą jakościowo wyciskarkę, która posłuży na wiele lat?

    Reply
    • 6 kwietnia, 2017 at 13:39
      Permalink

      Jeżeli wciąż poszukujesz weny na to by dzieci super się odnajdywały w wyciskaniu owoców, to polecam wyciskarkę marki muke, ona obecnie jest najwolniejsza na rynku i są dwie praktyczne komory, gdzie wspólnie z dzieckiem możesz robić z dzieckiem. Co do praktyczności i wygody przyjmowania soków to fakt, z soków przyswajamy około 68% witamin, zaś w takich samych sobie, nie wyciśniętych zaledwie w 16-17%. Sok wchłania się do krwiobiegu w 15 minut, a zanim nasz proces metaboliczny przetrawi caly błonnik z owoców i warzyw tak sobie w całości jedzonych potrwa to do 6-8h :)

      Reply
  • 30 grudnia, 2016 at 02:41
    Permalink

    Proszę poprawić błąd ortograficzny!!! PÓŁKA, a nie pułka. “Są one ponadto prawdziwą bombą witaminową, w przeciwieństwie do soków, które znaleźć możemy na sklepowych pułkach”

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *