Domowe konfitury kontra dżem – w czym tkwią różnice? Domowe konfitury kontra dżem – w czym tkwią różnice?

Wielu konsumentów określenia dżem, konfitura, a nawet marmolada stosuje zamiennie, traktując je jako synonimy. Tymczasem nie tylko pod względem smaku, ale również pod względem składu w wymienionych produktach tkwią znaczące różnice. Dowiedz się, jakie przewagi mają domowe konfitury.

Popularny dżem – niższa cena, gorsza jakość

Zasada, że z niższą ceną często w parze idzie gorsza jakość, niestety zwykle sprawdza się w przypadku produktów spożywczych. Do sporządzenia 100 g popularnego dżemu wystarczy zaledwie 20 g owoców. A co z pozostałymi 80 g? By zapewnić odpowiednią masę produktu, producenci zwykle stosują środki zagęszczające, które w przypadku dżemów są jak najbardziej dozwolone. Dominującym składnikiem w składzie dżemu jest jednak cukier, który niestety, podobnie jak środki zagęszczające, nie pozostaje obojętny dla zdrowia konsumentów.

Domowe konfitury – uczta smaków i zdrowszy skład

Dla prawdziwych koneserów smaków zdecydowanie lepszym wyborem od popularnych dżemów okazują się domowe konfitury.

By przygotować domowe konfitury potrzeba minimum 50 g owoców na 100 g gotowego produktu – to ponad dwa razy więcej niż wymaga receptura przeciętnego dżemu. Co więcej, w przeciwieństwie do dżemu, do produkcji domowych konfitur potrzeba słodkich owoców wysokiej jakości. Receptura ich sporządzenia zwykle opiera się gotowaniu całych lub pokrojonych na większe części owoców, więc dodawanie odpadów stanowczo nie wchodzi w grę.

I jeszcze jedna ważne informacja: w przypadku wysokiej jakości domowych konfitur, zwykle jedynym konserwantem w ich składzie jest cukier. To dlatego mogą mieć one nieco krótszy termin przydatności od powszechnych dżemów. Przygotowanie domowych konfitur jest ponadto długim, wieloetapowym procesem. W związku z tym domowe konfitury od sprawdzonych producentów mają zdecydowanie wyższą cenę.

Jak widać domowe konfitury mają sporo przewag nad sklepowymi dżemami. Następnym razem, kiedy wybierzecie się na zakupy, zastanówcie się, czy nie lepiej dopłacić kilka złotych nie tylko za lepszy smak, ale również za o niebo zdrowszy skład.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *