7 powodów, dla których drób hodowany jest bez użycia antybiotyków

Powszechne stosowanie antybiotyków w hodowli drobiu to jeden z mitów, które pokutuje w społeczeństwie. W powszechnym mniemaniu kurczaki szybko rosną, ponieważ ich hodowcy faszerują patki starannie sekcjonowanymi antybiotykami. Przez to ich mięso jest pełne medykamentów i ma wpływ na organizm. To fałsz! Oto 7 powodów, dla których warto kupować polski drób.

 

1. Zakaz nieuzasadnionego stosowania antybiotyków w Polsce

W naszym kraju obowiązuje całkowity zakaz podawania kurczakom antybiotykowych stymulatorów wzrostu. Leki są podawane jedynie w sytuacji, w których ptactwo zostanie dotknięte chorobom. Zastosowanie leków w innym przypadku jest surowo karane.

2. Antybiotykoterapia jest stosowana bardzo ostrożnie, tylko w przypadku chorób

Chorym ptakom leki przepisywane przez lekarza weterynarii. Ich dawkowanie oraz rekonwalescencja zwierząt są starannie monitorowane.

3. Odpowiednio dawkowane antybiotyki są bezpieczne

W leczeniu drobiu stosowane są jedynie antybiotyki, które nie wpływają na jakość mięsa konsumpcyjnego. Ich stosowanie z zachowaniem odpowiedniego okresu karencji jest bezpieczne zarówno dla ludzi, jak i dla ptactwa.

4. Po antybiotykoterapii lek jest wydalany z organizmu zwierząt

Ptactwo poddane antybiotykoterapii przed ubojem musi przejść okres karencji. Jego długość jest ustalana w zależności od stosowanego leku. Drób może zostać przetworzony dopiero w momencie, gdy antybiotyk zostanie wydalany z organizmów zwierząt.

5. Szybki wzrost kurczaków gwarantują odpowiednie rasy ptaków

Wbrew obiegowej opinii szybki wzrost kurczaków nie jest wynikiem stosowania antybiotykowych stymulatorów wzrostu czy hormonów. Za wysoka, ale i wysoką jakość mięsa odpowiadają staranne wyselekcjonowane rasy paków hodowlanych.

6. Antybiotykoterapia jest zwyczajnie nieopłacalna

Z jakiego powodu hodowcy unikają stosowania antybiotyków? Dlatego, że im się to zwyczaje nie opłaca. Lekarstwa sporo kosztują, a ich dawkowanie nie jest łatwe, a za łamanie przepisów grożą surowe kary. O wiele łatwiej jest utrzymywać odpowiednie rasy ptaków.

7. Mięso trafiające do sklepów jest badane przez weterynarza

Ptaki, z których pozyskiwane jest mięso konsumpcyjne, są pod nieustanną kontrolą weterynaryjną. Lekarz bada ich kondycję oraz sprawdza, czy w jakikolwiek sposób jakość mięsa nie może negatywnie wpłynąć na konsumentów. Co ważne, drób jest kontrolowany na kilku etapach.

O walory mięsa drobiowego dbają przede wszystkim jego producenci. Wdrażają oni systemy monitorowania jakość HACCP. Dzięki nim można bardzo łatwo znaleźć mięso, które nie spełnia surowych norm – wtedy wycofywana jest cała partia produktu. Co więcej, nad bezpieczeństwem mięsa trafiającego na nasze stoły czuwają także kontrolerzy, a nieuczciwi hodowcy są karani wysokimi grzywnami. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o hodowli i sprzedaży drobiu w Polce wejdź na stronę www.dobrydrob.pl. Znajdziesz tam informacje dotyczące faktów i mitów na temat hodowli ptactwa oraz zbiór ciekawych przepisów na smakowite dania.

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *