3 przydatne urządzenia i akcesoria, które warto mieć w kuchni

Kuchnia to najważniejsze pomieszczenie w domu. To w niej domownicy spędzają najwięcej czasu, nie tylko jedząc, ale przede wszystkim przygotowując ulubione przekąski i dania. Aby korzystanie z niej było w pełni komfortowe, konieczne jest jej odpowiednie wyposażenie. I to nie tylko w niezbędne meble i sprzęty takie jak lodówka, ale także w nieco mniejsze urządzenia i akcesoria kuchenne, które ułatwiają codzienne gotowanie.

Maszynka do mięsa

Maszynki do mięsa wracają do łask. Nie ma się co dziwić – to urządzenie można wykorzystać nie tylko do mielenia mięsa, ale także do przygotowania serów na ciasta lub do przysmaków takich jak kopytka czy pierogi. Wiele osób używa go także do mielenia kawy oraz szatkowania warzyw. Jakie maszynki do mięsa dostępne są w sprzedaży? Przez lata największą popularnością cieszyły się maszynki do mięsa ręczne, które wymagały wzmożonego kręcenia specjalną korbką. Obecnie dużo większą popularnością cieszą się maszynki elektryczne, takie jak maszynka Botti Bebio, którą można dostać m.in. w https://zasmakujradosci.pl/maszynka-do-miesa-botti-nebio. Dlaczego? Zdecydowanie szybciej radzą sobie z mieleniem składników, a dzięki funkcjom takim jak revers, czyli tzw. biegowi wstecznemu, robią to dokładniej niż ich ręczne odpowiedniki.

Blender

Uwielbiasz gęste zupy w formie kremów, np. z takich warzyw jak buraki czy brokuły? A może lato to dla Ciebie czas schłodzonych koktajli i okraszonych kostkami lodu smoothie? Bez względu na to, które smakołyki wolisz, aby przygotować jakikolwiek z nich, potrzebny będzie blender. To niewielkie urządzenie, niekiedy nazywane rozdrabniaczem, fantastycznie sprawdza się podczas gotowania. Blendery w formie ręcznej w kilka chwil rozbiją na gładką masę owoce i warzywa. Z kolei te kielichowe świetnie poradzą sobie z nieco twardszymi elementami, np. orzechami, przez co bez problemu można przygotować masło orzechowe w zdrowszej wersji we własnym domu. Jaki blender sprawdzi się najlepiej? Przede wszystkim ten o dużej mocy, min. 500 W oraz wyposażony w długi przewód kablowy umożliwiający podłączenie go w każdej części kuchni.

Naczynia żaroodporne

W żadnej kuchni nie może zabraknąć naczyń żaroodpornych. Skąd ich powszechność w polskich kuchni? Decyduje o tym przede wszystkim funkcjonalność. Naczynia żaroodporne, jak sama nazwa wskazuje, nadają się przede wszystkim do pieczenia. Zwłaszcza wytrawnych smakołyków – makaronowych zapiekanek, tart, lasagne oraz różnego rodzaju mięs i ryb. Ciekawym wyborem są także naczynia z miejscami na podgrzewacze. Rewelacyjnie sprawdzają się na domowych przyjęciach – włożone do nich potrawy cały czas zachowują ciepło, dzięki czemu nie trzeba ich podgrzewać. W kryzysowych sytuacjach naczyń żaroodpornych można użyć także do sałatek warstwowych oraz smakołyków w zalewie.

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

One thought on “3 przydatne urządzenia i akcesoria, które warto mieć w kuchni

  • 23 listopada, 2017 at 06:32
    Permalink

    Myślę, ze wszystkie wymienione przez Ciebie urządzenia to raczej podstawa jeżeli gotujemy.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *