Tajniki parzenia herbaty

Herbata towarzyszy nam codziennie – w domu, w biurze czy na wakacjach. Pijemy ją by zaspokoić pragnienie oraz wspomóc trawienie. Czy jednak parzymy ją dobrze? Niestety wiele osób ma z tym ogromne trudności.

Tymczasem niestosowanie się do zasad parzenia herbaty może spowodować, że będzie ona nie tylko niesmaczna (charakterystyczna gorycz), ale zacznie również uwalniać niezdrowe substancje (jeżeli parzymy ją zbyt długo). Zapraszamy więc do lektury naszego krótkiego poradnika na temat tego jak parzyć herbatę.

Czarna herbata

Należycie zaparzona czarna herbata to taka, której liście zalano wodą o temperaturze 95 stopni, czyli od razu po zagotowaniu. Niewiele osób wie jednak, że od tego ile czasu będziemy parzyć liście zależy, czy napój będzie miał charakter pobudzający czy odprężający. Aby uzyskać pierwszy efekt należy parzyć herbatę 3 minuty, natomiast aby osiągnąć drugi trzeba liście wyjąć dopiero po 5 minutach. Po zaparzeniu czarnej herbaty możemy wyrzucić liście – nie nadają się do ponownego wykorzystania.

Czerwona herbata

Podobnie jak czarną, czerwoną herbatę zalewamy wrzątkiem, ale parzymy znacznie dłużej, bo aż 7 minut. Ponadto z tej samej porcji liści możemy skorzystać dwa razy. Można więc powiedzieć, że czerwona herbata to dobry napój dla zapominalskich, którzy zalewają herbatę i pozostawiają ją w domowej lub firmowej kuchni (w ciągu 7 minut może sobie przypomną;) ) oraz dla oszczędnych, bo z tej samej ilości czerwonej herbaty co czarnej, można uzyskać dwa razy więcej napoju.

Zielona herbata

Aby prawidłowo zaparzyć zieloną herbatę gotujemy wodę i czekamy 3 minuty, aby nieco przestygła. Następnie zalewamy liście herbaty przestudzoną wodą. Liście wyjmujemy po 3 minutach, ale ich nie wyrzucamy. Mogą one być bowiem zaparzone nawet jeszcze dwa razy. Dla osób, które raczą się przeważnie czarną herbatą może być to spore zaskoczenie. Tymczasem w Azji często nikt nawet nie pije napoju powstałego w rezultacie pierwszego parzenia liści zielonej herbaty! Jest on wylewany, a Azjaci raczą się dopiero drugim i trzecim naparem! Niestety liście zielonej herbaty na kolejne parzenia nie mogą czekać zbyt długo – ich przydatność kończy się po 6-7 godzinach.

Biała herbata

Parzenie białej herbaty jest w pewnym sensie połączeniem sposobów w jaki obchodzimy się z herbatami zieloną i czerwoną. Podobnie jak zieloną zalewamy ją przestudzoną wodą (ale czekamy tylko 2 minuty po zagotowaniu, nie 3 jak w przypadku zielonej) a następnie parzymy przez 7 minut. Znów, podobnie jak herbatę zieloną, możemy te same liście parzyć nawet jeszcze 2 razy.

Parząc herbatę pamiętajmy także o kilku zasadach. Na każdy kubek herbaty powinniśmy przeznaczyć 1 lub 2 łyżeczki liści herbaty. Jeżeli lubimy mocniejszą, to zdecydowanie wybierzmy górną granicę. Jeżeli natomiast zamierzamy herbatę parzyć w dzbanku, to najlepszy efekt da zastosowanie 1 łyżeczki na każdą filiżankę wody i 1 “ekstra” łyżeczki na cały dzbanek. Pamiętajmy także, że najlepiej parzyć jest herbatę świeżo ugotowaną wodą.

Reasumując – dokładajmy starań, aby należycie parzyć herbatę i wykorzystywać jej niesamowite właściwości. Zielona i czerwona polecane są przecież osobom odchudzającym się, czarna świetnie nadaje się do pobudzania lub, podobnie jak biała, jako napój odprężający.

Więcej informacji na temat sposobów parzenia herbaty, jej rodzajów, historii oraz zastosowań znajdziecie w serwisie www.herbata.info

tee-1023211_1920

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

One thought on “Tajniki parzenia herbaty

  • 1 marca, 2016 at 12:50
    Permalink

    Zieloną herbatę można parzyć do trzech, czterech razy. Ale to zależy, jaka herbata, bo takiej sklepowej to bym drugi raz nie zaparzyła :D

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *