Szybko, smacznie i zdrowo, czyli szybkowar

Chcąc jeść zdrowo i być fit przy jednoczesnym szybkim stylu życia często stajemy przed problemem braku czasu na gotowanie dietetycznych potraw w domu. W natłoku obowiązków zwykle nie mamy kiedy zająć się przygotowywaniem zdrowego jedzenia. Szybkowar to urządzenie, które przyjdzie nam z pomocą.

Nie stój przy garach!

Przygotowywanie zdrowego lub dietetycznego jedzenia nie musi zajmować dużo czasu. Najważniejszą zaletą gotowanie w szybkowarze jest właśnie oszczędność czasu. Składniki potrzebne do przyrządzenia wybranej potrawy wrzuca się do garnka, zalewa wodą lub bulionem, zamyka pokrywę i stawia pojemnik na kuchence gazowej lub indukcyjnej. Nie trzeba, jak to się mówi, stać przy garach. Danie dochodzi w określonym czasie, niepotrzebne jest zaglądanie pod pokrywkę czy mieszanie. W czasie, gdy danie samo się robi, możemy zająć się innymi obowiązkami lub po prostu odpoczywać.

Szybkowary mają różne funkcje i pojemności. Nawet jeśli gotujesz dla dużej rodziny lub tylko dla siebie, to znajdziesz odpowiedni model. W starych szybkowarach odradzano gotowanie ryżu czy makaronu, a w nowoczesnych urządzeniach można już przyrządzać sypkie produkty. Ponadto szybkowar, tak jak każdy inny garnek, możesz umyć w zmywarce. W ostatnich latach urządzenia te bardzo staniały, możesz na przykład nabyć tani szybkowar na euro.com.pl.

szybkowar-euro-2

Gotuj sprytnie…

Zasada działania szybkowaru jest dość prosta. Pod zamkniętą szczelnie pokrywką wytwarza się wysokie ciśnienie, dzięki któremu temperatura wewnątrz garnka bardzo szybko wzrasta. Właśnie dlatego potrawa jest gotowa szybciej. Oszczędność czasu to nie nie jedyny profit związany z gotowaniem w szybkowarze. Krótszy czas szykowania dań to również oszczędność gazu lub prądu (w zależności od tego, z jakiej kuchenki korzystasz). Za doskonały przykład może posłużyć gulasz, który w zwykłym garnku wymaga gotowania i pilnowania przez około 2 godziny. W szybkowarze ta sama potrawa będzie gotowa już w 25 minut. Po raz trzeci oszczędzasz czas na sprzątaniu – gotując w szybkowarze używasz znacznie mniej naczyń, czyli nie powstaje cała góra do zmywania.

…i pysznie

Przyrządzanie potraw w szybkowarze wpływa również na ich walory smakowe oraz właściwości odżywcze. Do gotowanych w nim dań dodajemy dwie szklanki wody lub bulionu, przez co cenne mikroelementy nie są wygotowywane lub wylewane razem z wodą. Mała ilość płynu i zamknięta konstrukcja pozwalają na zmniejszenie ilości stosowanej soli, co również ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Warzywa przygotowywane w szybkowarze nie są wygotowane – mają apetyczne, żywe kolory.

W szybkowarze można przyszykować tak dużo potraw, że na pewno szybko się nie znudzą. W tym sprytnym garnku przyrządzisz wiele zup, w tym esencjonalny rosół. Możesz również przygotować w nim warzywa, z których przygotujesz tradycyjną sałatkę. Duszone mięsa i ryby zachowują wspaniały smak, a wszystkie soki zamieniają się w pyszny sos. Szybkowar przyspiesza przygotowanie tradycyjnych dań, takich jak bigos czy gołąbki. Wspaniale przyrządza się w nim także wszelkie dania jednogarnkowe. Jeśli szukasz inspiracji, to wiele ciekawych przepisów znajdziesz tutaj. Dodatkowo jeśli lubisz przyrządzać domowe przetwory, to szybkowar ułatwia sterylizację słoików i ich wekowanie.

szybkowar-euro

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *