Szaszłyki – z dodatkiem mięsa, owoców morza, warzywne i owocowe

Zwykle wraz z początkiem maja zaczyna się sezon na grillowanie. Na grill można wrzucić nie tylko mięso – świetnie smakują także pieczone warzywa i owoce. Smak dopełnią sosy i przyprawy. Jeśli pogoda pozostaje niesprzyjająca, zawsze można wybrać grille domowe.

Mięsny konkret

Mięsne szaszłyki przełamią rutynę w kuchni. Zamiast jeść kolejnego schabowego, możesz stworzyć coś bardziej kreatywnego. To doskonały sposób na niejadków w rodzinie. Aby cieszyć się niepowtarzalnym smakiem, użyj rostbefu – będzie smakował zarówno na zimno, jak i na ciepło. Mięso przez kilka godzin trzymaj w marynacie z oliwy i natki pietruszki – dzięki temu będzie soczyste i chrupiące, zyska też niepowtarzalny aromat. Prawdziwi mężczyźni będą w siódmym niebie, kiedy spróbują połączenia karkówki z wędzonym boczkiem, przełożonej suszonymi śliwkami.

Kolorowa moc warzyw

Warzywny szaszłyk świetnie sprawdzi się na nagły atak głodu, niezależnie od pory roku. Wystarczy użyć papryki w trzech kolorach, pieczarek i cukinii – te warzywa kupisz bez problemu przez cały rok.  Jeśli na zewnątrz jest ciepło, możesz cieszyć się ich smakiem w gronie rodziny lub znajomych, zaś jeśli pogoda nie sprzyja grillowaniu – wybierz domowy opiekacz. Jeśli chcesz użyć bardziej zróżnicowanych warzyw, do już wymienionych dodaj brokuł, kalafior i bakłażan. Nietypowy smak i aromat uzyskasz dzięki sosowi skomponowanemu  z oleju połączonego z miodem.

Owocowa przyjemność

W roli głównej mogą wystąpić same owoce – najlepiej sezonowe, np. jabłka i gruszki połączone z miodem, a także śliwki zestawione z cynamonem. Dobrze smakuje również ananas i brzoskwinie – zarówno świeże, jak i  te z puszki. Twarożek z jogurtem naturalnym i cukrem uprzyjemni posiłek. Owocowe fondue to po prostu niebo w gębie. Kto raz je spróbuje, ten będzie już zawsze do niego wracał. Przydadzą się owoce, takie jak: jabłka, ananasy, śliwki i banany, które zostaną otoczone chrupiącą pierzynką. Owoce smaży się w tłuszczu, oprósza cukrem pudrem i polewa jogurtem naturalnym. Na taką przyjemność po prostu trzeba znaleźć czas.

Frutti di mare na patyczkach

Na drewniany patyk warto nałożyć przede wszystkim krewetki. W egzotyczny wymiar wprowadzi nas mleko kokosowe. Smak podkreśli marynata z białego wina, oliwy i soku z limonki. Krewetki dobrze łączyć z filetami rybnymi. Jeśli mamy ochotę na bardziej treściwy posiłek, wystarczy nałożyć plastry słoniny na przemian z cebulą.

shish-kebab-938284_1920

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

2 thoughts on “Szaszłyki – z dodatkiem mięsa, owoców morza, warzywne i owocowe

  • 9 marca, 2016 at 14:19
    Permalink

    Nie no, rewelacja! To frutti di mare na pewno zagości u mnie na grillu jak tylko rozpocznie się sezon :)

    Reply
  • 13 czerwca, 2016 at 15:32
    Permalink

    Faktycznie rewelacja! Na pewno skorzystam :) Uwielbiam brzoskwinie , przy najbliższym imprezie rodzinnej na grillu będą królować, podobnie jak krewetki.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *