Sezonowe owoce i sery – ulubione dania dzieciństwa w letniej odsłonie

Ser i owoce – składniki, które pozornie wcale do siebie nie pasują, w takim połączeniu nabierają dopiero prawdziwych rumieńców! Pachnący latem arbuz, słodko-kwaśna wiśnia albo kojarzona z błogim dzieciństwem truskawka tworzą kulinarny mariaż doskonały. Serowo-owocowy związek to nie tylko letnia przygoda, ale i przyjaźń na inne pory roku. Sprawdź, jak wygląda w praktyce.

Konfitury i sosy, które podkreślają smak serów z przerostem białej pleśni

Piękna biała skórka, która kryje aksamitne serowe serca to prawdziwa rozkosz dla podniebienia niejednego smakosza. Sery, takie jak Castello Golden czy Castello White, doskonale współgrają z domowymi konfiturami i sosami przygotowanymi “na świeżo” z sezonowych owoców. Jeśli przygotowujesz deskę serów w sezonie, kiedy winorośle obfitują w owoce, a śliwy uginają się od fioletowych pyszności, powinnaś podać je właśnie w towarzystwie śliwek i winogron. Korzystaj z sezonowych darów natury i rób jak najwięcej zapraw – żurawina, truskawki, czereśnie, agrest czy wiśnie, które zimą wyciągniesz ze słoika, przywiodą na myśl uroki ciepłego lata. Konfitury i dżemy przydadzą się też jako dodatek do camemberta czy brie. Sosy przygotowane ze świeżych leśnych owoców, takich jak jagody czy maliny, ciekawie uwypuklą smak serów pleśniowych i będą tworzyły piękną plamę kolorystyczną na tle ich białej skórki.

Poczuj smak dzieciństwa – naleśniki i pierogi w letniej odsłonie

Chyba żadne dania nie przypominają o dzieciństwie tak bardzo, jak naleśniki i pierogi. Nawet słodka czekolada i cukierki w kolorowych papierkach nie cieszyły niegdyś dzieci równie mocno co obiady na słodko! Warto wrócić pamięcią do słodkich rodzinnych biesiad sprzed kilku dekad, serwując najbliższym naleśniki oraz pierogi z serem i sezonowymi owocami. Pamiętaj, że najpyszniejsze naleśniki to te najcieńsze – wtedy w pełni czuć smak nadzienia. Jeśli marzą Ci się cieniutkie pierogi jak u babci i mamy – mąkę zalewaj bardzo ciepłą wodą. Do słodkiego nadzienia idealne są serki kremowe z owocowym albo alkoholowym posmakiem. Dla dzieci możesz wybrać serek z owocową nutą, np. Castello Serek Kremowy Dekorowany Ananas, a dla dorosłych biesiadników z alkoholowym posmakiem – np. Castello Serek Kremowy Dekorowany Rum. Z ananasem wspaniale komponują się mirabelki i morele, z rumem współgrają z kolei wiśnie.

Babeczki i inne słodkie pyszności z serkiem i sezonowymi owocami

Tych samych słodkich i kremowych serków możesz użyć, przygotowując pyszne babeczki i ciasta. Producenci słodkości wychodzą zapracowanym paniom domu naprzeciw – łatwo jest kupić dzisiaj spody babeczek albo biszkoptowy spód do tortu, które wystarczy ozdobić według własnego uznania i upodobań smakowych domowników. Takie spody nie wymagają nawet pieczenia! Możesz na ich wierzch położyć któryś ze słodkich serków, skropić je sosem z leśnych owoców, wzbogacić smak domową konfiturą albo wykorzystać sezonowe owoce, które masz akurat pod ręką.

 owoce-ser-plesniowy-danie

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *