Przepisy na rozgrzewające zimowe potrawy

Rozpoczął się sezon na rozgrzewające, niezwykle sycące potrawy, także te oszczędzające czas, czyli jednogarnkowe. Kuchenne propozycję na mroźne zimowe dni ma słynna polska restauratorka.

Magda Gessler, autorka książki kucharskiej „Smaczna Polska.Reginalny przewodnik kulinarny” zgromadziła ponad 200 przepisów z całej Polski. W wywiadzie dla Party.pl zdradziła:

„W ciągu czterech lat przejechałam całą Polskę wzdłuż i wszerz – powstało 100 odcinków „Kuchennych rewolucji”. Jednego dnia jestem w Zawierciu, następnego w Łebie, Pucku, Borczu, w Babim Dole albo w Augustowie. Rozpiętość tych podróży jest ogromna. Ale dzięki nim zdobywam dużą wiedzę, poznaję i oceniam polskie produkty, testując je na własnym podniebieniu.”

Restauratorka znana jest z promowania tradycyjnych polskich dań, bezkompromisowości i doskonałego smaku.

Zimowe propozycje Magdy Gessler cechuje prostota w wykonaniu i dobrze składników a także nawiązanie znanych i lubianych smaków.

Rozgrzewająca zimowa czekolada

Gorzka czekolada dodaje energii, pomaga w nauce, wspomaga pracę serca, zapobiega zakrzepom i miażdżycy, filtruje nerki a nawet leczy kaszel. Kubek gorącej czekolady ma ok. 150 kcal i jest idealnym sposobem na rozgrzanie w zimowe dni.

Składniki:

– ok. 1/5 tabliczki gorzkiej czekolady,

– 100 ml mleka,

– kawałek papryczki chilli,

– szczypta cynamonu,

– pół laski wanilii,

– pół łyżeczki cukru pudru.

– opcjonalnie słodkie pianki

Sposób przygotowania:

Podgrzewamy w garnuszku mleko z dodatkiem cynamonu, wanilii, cukru, papryczki. Do gorącego (nie wrzącego) mleka dodajemy pokrojoną czekoladę i rozpuszczamy ją na niedużym ogniu. Przelewamy przez sitko do filiżanki. Dodajemy słodkie pianki do dekoracji.

Pyszna grochówka

Grochówka to bomba białkowa i błonnikowa, pełna aromatycznych przypraw, rozgrzewająca i bardzo syta.

Składniki:

– litr wywaru warzywnego,

– 150 g pozbawionego skórki wędzonego boczku,

– 200 g połówek łuskanego grochu,

– 4 ziemniaki,

– po 1 marchewce, cebuli, pietruszce,

– kawałek selera,

– liść laurowy,

– majeranek.

Sposób przygotowania:

Płuczemy groch, kroimy w kostkę boczek, cebulę, ziemniaki, trzemy na tarce marchewkę, pietruszkę, selera. Gotujemy w wywarze starte warzywa i groch, dopóki część ziaren nie zacznie się rozpadać i dodajemy ziemniaki. Smażymy boczek, szklimy cebulę i dorzucamy z liściem laurowym do wywaru. Gotujemy kilkanaście minut, dodajemy majeranek.

Zapiekana zupa cebulowa

Zupa cebulowa wywodzi się ponoć z najniższych warstw francuskiego społeczeństwa, które stać było głównie na szeroko dostępną i tanią cebulę oraz czerstwe, stare pieczywo. Nie umniejsza to jednak jej walorom smakowym. Zupa cebulowa to świetna propozycja na zimową kolację.

Składniki:

– litr wywaru warzywnego,

– kilo cebuli,

– 4 ząbki czosnku,

– 150 g żółtego sera (np. cheddar),

– 50 g masła,

– 100 ml koniaku,

– 6 kromek bagietki,

– szczypiorek.

Sposób przygotowania:

Obrane cebule kroimy w plasterki, wykrawając twarde piętki, szklimy je na maśle i zalewamy wywarem. Opiekamy w tosterze bagietkę. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy, gotujemy do miękkości cebuli, dolewamy koniak. Przelewamy zupę do żaroodpornych miseczek, układamy na wierzchu grzanki i posypujemy je serem. Wstawiamy do piekarnika z włączoną funkcją grzania od góry na klika minut, aby ser się rozpuścił.

Wegetariańska zapiekanka z brokułami

Zapiekanka z brokułami – fantastyczna opcja dla wegetarian, a także sycący dodatek do pieczonego kurczaka z rożna czy smażonych kiełbasek z cebulką. Brokuła można zastąpić kalafiorem, świetnie sprawdzą się także warzywa mrożone, gdy chcemy wykorzystać posezonowe resztki z zamrażarki.

Składniki:

– 300 g krótkiego makaronu (np. penne),

– brokuł,

– pół kilo pomidorów,

– 2 szalotki,

– 3 jajka,

– 200 ml śmietany kremówki,

– po 100 g tartego cheddara i parmezanu,

– oliwa,

– masło,

– sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Gotujemy na parze różyczki brokułu, obieramy i kroimy w plastry pomidory. Gotujemy makaron w osolonej wodzie z oliwą, posiekane szalotki smażymy na pozostałej oliwie. Kremówkę mieszamy z jajkami, dodajemy cheddar, łyżkę parmezanu i szalotki, po czym dosypujemy soli i pieprzu. Smarujemy masłem naczynie żaroodporne, sypiemy warstwę makaronu, pomidorów, brokułów, ponownie makaron, pomidory, brokuły, które polewamy śmietaną z jajkami i serami i posypujemy resztą parmezanu. Zapiekamy około pół godziny w 200 stopniach.

Klasyczne spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese to obok carbonary klasyka włoskiej kuchni. Prawdziwy włoski sos powinien się dusić minimum dwie godziny, a jego podstawą jest mięso – warzywa są jedynie dodatkiem. Włosi nie muszą obawiać się srogich zim, jednak to danie w polskim klimacie sprawdzi się doskonale gdy za oknem panują minusowe temperatury,

Składniki:

– pół kilo mielonego mięsa wołowo-wieprzowego,

– 200 g boczku,

– pół kilo makaronu spaghetti,

– 2 szklanki mięsnego bulionu,

– pół szklanki śmietanki,

– 2 szklanki czerwonego półwytrawnego wina,

– 2 cebule,

– marchewka,

– 2 łodygi selera naciowego,

– 2 łyżki przecieru pomidorowego,

– 5 łyżek oliwy,

– sok z cytryny,

– oregano.

Sposób przygotowania:

Siekamy drobniutko cebulę, selera i marchew. Wytapiamy paseczki boczku na oliwie, dodajemy warzywa i mięso, ciągle mieszając. Powoli smażymy, dodajemy wino i mieszamy do odparowania. Dodajemy przecier, oregano, pieprz, bulion. Gotujemy 3 godziny pod przykryciem na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby odparowujemy nadmiar płynu, dodajemy śmietankę, sól, cukier, pieprz. Podajemy z ugotowanym spaghetti.

hot-chocolate-1068701_1920

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

2 thoughts on “Przepisy na rozgrzewające zimowe potrawy

  • 1 marca, 2016 at 11:47
    Permalink

    Akurat znowu spadł śnieg, więc będę mogła wypróbować :)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *