Przepisy na dania z rybą wędzoną

Ryby coraz częściej goszczą na polskich stołach, a sklepy zajmujące się ich dystrybucją przeżywają prawdziwy renesans. Wzrost świadomości na temat pozytywnego wpływu rybiego mięsa na ludzki organizm oraz większa chęć Polaków do eksperymentów kulinarnych spowodowała, że szczególną popularnością cieszą zwłaszcza ryby w wersji wędzonej. Też najbardziej je lubisz? Poznaj trzy przepisy na dania z wędzonymi rybami w roli głównej.

Sałatka z wędzoną makrelą

Sałatka z wędzoną makrelą to zdecydowanie mniej pracochłonna alternatywa dla tradycyjnej sałatki jarzynowej. Co potrzebujesz do jej przygotowania? Przede wszystkim 1 dużej wędzonej makreli (dostępna jest nie tylko w sklepach rybnych, ale też w większości marketów i małych sklepach osiedlowych), 3 jajek, kawałka żółtego sera, torebki ryżu (możesz wybrać swój ulubiony rodzaj – każdy się sprawdzi), natkę pietruszki, małą puszkę kukurydzy oraz majonez, sól i pieprz. Zacznij od ugotowania ryżu – pamiętaj, że nie może być zbyt miękki – i jajek. W międzyczasie oczyść makrelę z ości, pokrój na drobne kawałki i wrzuć do miski. Następnie dodaj posiekaną natkę, mała kukurydzę i pokrojony w drobną kostkę ser. Ryż wystygł? Przepłucz go i wsyp do reszty składników, a jajka obierz i pokrój na drobne kawałki. Dodaj majonez (jeśli liczysz kalorie dodaj trochę majonezu i trochę jogurtu naturalnego) oraz przyprawy. Idealne drugie śniadanie do pracy.

Sushi

Chętnie kupujesz zestawy sushi takie jak te z http://www.sushi-tokyo.pl/zestawy-3? Zawsze możesz przyrządzić coś podobnego w swoim domu! Kup wędzoną rybę – najlepsza będzie polędwica z łososia – ulubione warzywa i owoce (awokado, ogórek, papryka itp.), ryż do sushi, ocet ryżowy, opakowanie glonów nori oraz serek śmietankowy. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, dokładnie przepłucz i skrop octem. Gdy będzie stygł, zajmuj się krojeniem w paski ryby i wybranych przez siebie dodatków. Następnie na bambusowej macie rozłóż glony, posmaruj je ulubionym serkiem i wyłóż przestudzony ryż. Potem ułóż rybę oraz warzywa i ciasno zwiń w rulon. Ostrym nożem pokrój go na kawałki. Maki podawaj z sosem sojowym lub wasabi.

Makaron z wędzonym łososiem i szpinakiem

Lubisz dania makaronowe? Doskonale się składa, bo makaron świetnie łączy się wędzonymi rybami, a przykładem potwierdzającym to jest makaron z łosiem i szpinakiem. Aby go przyrządzić, potrzebujesz małej paczki makaronu tagliatelle, opakowanie śmietany 36%, opakowanie plastrów wędzonego łososia, pół paczki mrożonego szpinaku, serek pleśniowy oraz przyprawy (według uznania, ale najlepiej nada się klasyczny zestaw – sól i pieprz). Zacznij od ugotowania makaronu. W tym czasie na rozgrzanej patelni podgrzej szpinak, dodając przyprawy. Gdy makaron będzie al dente, odcedź go. Na patelni, do szpinaku, dodaj pokruszony ser pleśniowy oraz kremówkę. Mieszaj aż ser się rozpuści. Następnie „sos” połącz z makaronem i pokrojonym na kawałki wędzonym łososiem.

One thought on “Przepisy na dania z rybą wędzoną

  • 26 kwietnia, 2017 at 23:44
    Permalink

    Muszę spróbować przygotować makaron z wędzonym łososiem i szpinakiem :)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *