Pierogi ruskie
Rewelacyjny farsz do pierogów ruskich – takie pierogi ruskie to prawdziwe niebo w gębie.
Prawdę mówiąc, jeśli mam wybierać jakiś farsz do pierogów, to ruskie nie są u mnie na pierwszym miejscu. Ale jeśli zrobi się farsz dobrze przyprawiony, to pierogi ruskie z typowej bieda potrawy robią się naprawdę smacznym i sycącym daniem. Można je zamrozić, a to dodatkowa zaleta, bo odmrożone pierogi to fajny pomysł na szybki obiad.
Przepis na idealny farsz do pierogów ruskich pochodzi z książki „Kuchnia polska. 1001 przepisów” Ewy Aszkiewicz. Spróbujcie koniecznie! Nie podaję przepisu na ciasto, bo najlepsze ciasto na pierogi można znaleźć w osobnym wpisie.
Pierogi ruskie – farsz
Składniki:
- szklanka ugotowanych ziemniaków
- 250g białego sera półtłustego
- 2 cebule
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki przepuszczam przez maszynkę do mięsa, najlepiej 2 razy. To sami robię z białym serem, chyba, że to mielony twaróg a nie ser, wtedy nie trzeba go mielić. Cebulkę kroję w kostkę, smażę na oleju lub maśle. Wszystko razem wkładam do miski, mieszam, doprawiam sporą ilością pieprzu i soli.
Farsz nakładam na krążki z ciasta i zwijam w pieroga. Gotuję ok. 5-7 minut w osolonej wodzie. Podaję ze śmietaną albo skwarkami z boczku i cebulą.
Pingback: Pierogi po góralsku