Pierogi ruskie

Rewelacyjny farsz do pierogów ruskich – takie pierogi ruskie to prawdziwe niebo w gębie.

Prawdę mówiąc, jeśli mam wybierać jakiś farsz do pierogów, to ruskie nie są u mnie na pierwszym miejscu. Ale jeśli zrobi się farsz dobrze przyprawiony, to pierogi ruskie z typowej bieda potrawy robią się naprawdę smacznym i sycącym daniem. Można je zamrozić, a to dodatkowa zaleta, bo odmrożone pierogi to fajny pomysł na szybki obiad.

Przepis na idealny farsz do pierogów ruskich pochodzi z książki “Kuchnia polska. 1001 przepisów” Ewy Aszkiewicz. Spróbujcie koniecznie! Nie podaję przepisu na ciasto, bo najlepsze ciasto na pierogi można znaleźć w osobnym wpisie.

 

 

Pierogi ruskie – farsz

Składniki:

  • szklanka ugotowanych ziemniaków
  • 250g białego sera półtłustego
  • 2 cebule
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki przepuszczam przez maszynkę do mięsa, najlepiej 2 razy. To sami robię z białym serem, chyba, że to mielony twaróg a nie ser, wtedy nie trzeba go mielić. Cebulkę kroję w kostkę, smażę na oleju lub maśle. Wszystko razem wkładam do miski, mieszam, doprawiam sporą ilością pieprzu i soli.

Farsz nakładam na krążki z ciasta i zwijam w pieroga. Gotuję ok. 5-7 minut w osolonej wodzie. Podaję ze śmietaną albo skwarkami z boczku i cebulą.

pierogi ruskie

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

One thought on “Pierogi ruskie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *