O wątrobę trzeba dbać

Wątroba to największy organ w ciele człowieka, bez którego organizm nie jest w stanie funkcjonować. Znajduje się z prawej strony tuż pod żebrami i przeponą. Jeśli odczuwa się w tym miejscu jakiekolwiek dolegliwości, to najprawdopodobniej znak, że wątroba jest przeciążona. Gdy pojawiają się bóle mogą zwiastować poważniejsze problemy.

Wątroba pracuje każdego dnia niczym ogromny zakład zajmujący się utylizacją niepotrzebnych lub wręcz szkodliwych substancji, które znajdują się w organizmie. To tam również z pożywienia odzyskiwane i uzdatniane są substancje niezbędne do życia.

W wątrobie powstają między innymi aminokwasy, które pozyskiwane są z białka, a służą do budowy wszystkich tkanek. To głównie w wątrobie wytwarzana jest heparyna, czyli związek odpowiedzialny za zdolność krwi do krzepnięcia.

Bez heparyny człowiek mógłby się wykrwawić nawet przy niewielkich urazach. Jakie inne ważne funkcje pełni wątroba i dlaczego tak ważne jest posiadanie zdrowej, szczęśliwej wątroby?

Bez wątroby „nie pojedziesz”

Układ pokarmowy nie byłby w stanie funkcjonować, gdyby nie wątroba. To właśnie ten organ przekształca tłuszcze w lipoproteiny i cholesterol, a następnie powstaje żółć, bez której nie jest możliwe trawienie tłuszczów.

Cały system działa więc na zasadzie pewnego, koniecznego następstwa procesów, gdzie każdy etap jest małym trybikiem. I tak jak w każdym innym mechanizmie, awaria jednego elementu, czyni całą instalację niesprawną.

Dzięki pracy wątroby organizm może wchłaniać witaminy A, D, E i K, które przyswajalne są tylko w momencie rozpuszczenia ich w tłuszczach. W wątrobie zachodzi także transformacja węglowodanów, gdzie glukoza zamieniana jest na glikogen, a ten zmagazynowany w wątrobie jest zapasowym źródłem energii i uwalniany jest w momencie wzrostu zapotrzebowania organizmu na „paliwo”.

Jednak wątroba to także utylizacja toksyn i innych substancji, których organizm musi się pozbywać. Tu następuje neutralizacja zbędnych i szkodliwych składników dostarczanych do organizmu z zewnątrz wraz z pożywieniem i lekami.

Wątroba rozprawia się także z alkoholem, amoniakiem, a także z substancjami produkowanymi przez organizm w nadmiarze lub jako produkty uboczne innych procesów, jak na przykład nadmiar hormonów. Dzięki procesom wątrobowym niszczone są również szkodliwe bakterie, które trafiają do organizmu z różnych powodów.

Opiekuj się swoją wątrobą

Teraz już wiesz, co tak właściwie ten 1,5-kilogramowy organ robi dla Ciebie. Jeśli przeciążysz wątrobę to ona się powiększa i naciska na żołądek, jelita, przeponę. To powoduje różnego rodzaju dolegliwości bólowe i czasami trudno się zorientować, że przyczyną tego stanu rzeczy jest właśnie zaburzona praca wątroby.

Aby nie dopuścić do takiej sytuacji, trzeba wspomagać wątrobę chociażby odpowiednią dieta. Na co dzień w jadłospisie powinny znaleźć się produkty bogate w białko i to zarówno zwierzęce, jak i roślinne.

Warto więc jeść drób, mięso, ryby, fasolę, groszek i soczewicę. Bardzo ważne jest zwracanie uwagi na sposób wytwarzania tych produktów. Trzeba wybierać te, które w jak największym stopniu pozbawione są wszelkiego rodzaju składników i polepszaczy chemicznych oraz pestycydów. Dzięki temu wątroba będzie miała ułatwione zadanie.

Dla zdrowia wątroby trzeba wybierać gruboziarniste produkty zbożowe, jeść dużo owoców i warzyw oraz pić nawet dwa litry wody mineralnej dziennie. Warto też ograniczyć spożywanie alkoholu, bo to w prostej linii droga do stłuszczenia wątroby i jej marskości.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *