Malinowe wariacje: sery pleśniowe opływające słodyczą

Lato to czas eksperymentów w kuchni. Korzystając ze świeżych, sezonowych owoców możesz stworzyć nowe, wyjątkowe kompozycje smakowe. Połącz ulubione słodkie doznania z aromatycznymi serami pleśniowymi.

Sałatki, które zaskoczą każdego

Sałatka to lekki, zdrowy i jeden z najprostszych posiłków do przygotowania. Jej głównym atutem jest absolutna dowolność w wyborze składników. Sałatki owocowe wcale nie muszą być bardzo słodkie, jeśli wiemy, jak odpowiednio przełamać dominujący smak. Latem na targowiskach trafimy na szeroki wybór owoców sezonowych, które możemy wykorzystać do stworzenia naszych kompozycji. Okres od lipca do września to przede wszystkim czas: malin, jeżyn, truskawek, śliwek, winogron, żurawiny czy gruszek, które można śmiało połączyć z serami. Do większości owoców pasują sery porośnięte białą pleśnią, takie jak delikatny Castello White czy Castello Golden. Z kolei bardziej intensywne zarówno w smaku, jak i zapachu, sery z dodatkiem niebieskiej pleśni potrzebują towarzystwa, które je zrównoważy – jak gruszka, winogrono czy figa (do takich serów należy Castello Creamy Blue czy chociażby aromatyczny bestseller Castello Extra Creamy Danish Blue). Gdy już wybierzesz ulubiony ser, pozostaje dobrać do niego odpowiednie dodatki. Jednym z pomysłów może być wybór Castello White oraz malin i gruszki, które podane będą na mieszance różnych sałat i okruszone migdałami lub włoskimi orzechami. Jeśli akurat potrzeba nieco więcej kalorii, do kompozycji można dodać gotowaną pierś z kurczaka oraz świeże liście szpinaku.

Naleśniki w zupełnie nowej odsłonie

Większości z nas naleśniki kojarzą się z jednym z ulubionych dań z dzieciństwa. Podobnie jak w przypadku sałatki, ich przygotowaniem rządzi liberalne podejście – można je zrobić dosłownie ze wszystkim. Zamiast jednak wybierać pomiędzy naleśnikiem słodkim czy wytrawnym, możesz połączyć dwa smaki w jednym. Sięgając po jeżyny lub mniej słodkie maliny, dołącz do nich np. ser Castello White i przygotuj pełnoziarniste naleśniki z dodatkiem kakao. W tym zestawieniu świetnie sprawdzi się również figa i gruszka. Maliny możesz także wykorzystać do stworzenia dressingu – zmiksuj je z oliwą z oliwek, octem balsamicznym, cukrem i świeżymi liśćmi bazylii. Taki sos przyda się zarówno do naleśników, jak i do sałatek. Letnie owoce również świetnie się nadają do zrobienia domowych lodów. A jeśli jesteś amatorem tych słodyczy, to czy wiesz, że można je zrobić także z.. sera pleśniowego? Postaw na innowację w kuchni i wykorzystaj ser z niebieską pleśnią, np. Castello Creamy Blue, zmiksuj go z lodami orzechowymi i dodaj garść orzechów włoskich. Taki niecodzienny przysmak możesz podać z herbatnikami, naleśnikami czy kolorową paletą owoców. Gdy masz ochotę skosztować deseru na ciepło, spróbuj zapiekanego Castello Golden, który możesz na górze udekorować malinami z dodatkiem świeżych ziół. Smacznego!

maliny-ser-plesniowy-danie

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *