Łosoś pieczony ze szpinakiem i fetą

Łosoś pieczony ze szpinakiem i fetą to prosty i ciekawy pomysł na szybki obiad.

Dużą zaletą łososia pieczonego ze szpinakiem i fetą jest to, że w zasadzie nie musimy się już martwić o warzywa do obiadu – szpinak w odpowiedniej ilości powinien w zupełności wystarczyć. Danie można podawać zarówno z chlebem jak i z ziemniakami.

To danie, które robimy w kilkanaście minut + czas pieczenia, a więc można powiedzieć, że to taki typowy szybki obiad. No i zdrowy – choć na zdjęciu może tego nie widać, łosoś wygląda ładnie i smakuje wyśmienicie.

Łosoś pieczony ze szpinakiem i fetą – składniki

  • filety z łososia (ok. 250-300 g),
  • paczka liści szpinaku,
  • opakowanie sera feta,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • sok z cytryny
  • oliwa,
  • sól, pieprz

Łosoś pieczony ze szpinakiem i fetą – przygotowanie

  1. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę.
  2. Ser feta pokroić w kostkę.
  3. Filety z łososia umyć (i ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki jeśli są duże).
  4. Liście szpinaku opłukać, przelać wrzącą wodą, odsączyć (ew. pokroić, jeśli są duże).
  5. Na patelni rozgrzać oliwę lub olej, wsypać liście szpinaku i czosnek, smażyć przez około 2-3 minuty. Zdjąć z ognia.
  6. Szpinak posypać serem feta.
  7. Łososia ułożyć w naczyniu żaroodpornym (można wysmarować naczynie odrobiną oliwy), pokropić cytryną, przykryć szpinakiem z fetą.
  8. Piec przez 20 minut w temperaturze 190 stopni (ja mam piekarnik z termoobiegiem).

Smacznego:)

Łosoś pieczony ze szpinakiem i fetą

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *