Łosoś pieczony ze szpinakiem i fetą
Łosoś pieczony ze szpinakiem i fetą to prosty i ciekawy pomysł na szybki obiad.
Dużą zaletą łososia pieczonego ze szpinakiem i fetą jest to, że w zasadzie nie musimy się już martwić o warzywa do obiadu – szpinak w odpowiedniej ilości powinien w zupełności wystarczyć. Danie można podawać zarówno z chlebem jak i z ziemniakami.
To danie, które robimy w kilkanaście minut + czas pieczenia, a więc można powiedzieć, że to taki typowy szybki obiad. No i zdrowy – choć na zdjęciu może tego nie widać, łosoś wygląda ładnie i smakuje wyśmienicie.
Łosoś pieczony ze szpinakiem i fetą – składniki
- filety z łososia (ok. 250-300 g),
- paczka liści szpinaku,
- opakowanie sera feta,
- 1 duży ząbek czosnku,
- sok z cytryny
- oliwa,
- sól, pieprz
Łosoś pieczony ze szpinakiem i fetą – przygotowanie
- Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę.
- Ser feta pokroić w kostkę.
- Filety z łososia umyć (i ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki jeśli są duże).
- Liście szpinaku opłukać, przelać wrzącą wodą, odsączyć (ew. pokroić, jeśli są duże).
- Na patelni rozgrzać oliwę lub olej, wsypać liście szpinaku i czosnek, smażyć przez około 2-3 minuty. Zdjąć z ognia.
- Szpinak posypać serem feta.
- Łososia ułożyć w naczyniu żaroodpornym (można wysmarować naczynie odrobiną oliwy), pokropić cytryną, przykryć szpinakiem z fetą.
- Piec przez 20 minut w temperaturze 190 stopni (ja mam piekarnik z termoobiegiem).
Smacznego:)