Kawa – ambrozja na zimowe dni

Zima każdego roku „zaskakuje” nie tylko drogowców, ale i nas wszystkich… Wiemy co prawda, że nadciąga, jednak kiedy już przyjdzie, to zawsze zadziwia nagłym chłodem, mrozami, a niejednokrotnie również sporą dawką białego puchu…

Kawa + kocyk i byle do wiosny!

Owa biała kołderka, pod którą spoczywają drzewa, krzewy i wszystko inne, niezwykle pięknie prezentuje się zza okien ciepłego, przytulnego pokoju. Dużo gorzej jest niestety wówczas, gdy zmarznięci musimy przedzierać się przez zaspy… W takich chwilach największym marzeniem staje się filiżanka gorącej, aromatycznej kawy, która nie tylko rozgrzewa, ale też znacznie poprawia nastój i samopoczucie.

Wystarczy tylko poczuć jej niebywały, charakterystyczny zapach unoszący się w domu, aby zapragnąć na dobre zaszyć się z kubkiem kawy pod ciepłym kocem, przed kominkiem, w którym wesoło podskakują iskry i w ten oto sposób podziwiać uroki zimy.

Kawa w zimowym wydaniu

Kawa przyrządzana w zimowe dni może być wzbogacona różnego rodzaju dodatkami, które pozwolą na wydobycie głębi jej smaku, a dzięki wzmocnieniu jej aromatu, pobudzą również nasze nieco uśpione śnieżną aurą zamysły. Aby odkrywać nowe, niezwykłe połączenia smaków tego cudownego napoju, wcale nie trzeba korzystać z usług profesjonalnych baristów i odwiedzać kawiarni, gdy zimowa pogoda ewidentnie nie służy wychodzeniu na zewnątrz.

Dzięki naprawdę nieskomplikowanym przepisom, których w samym Internecie jest całe mnóstwo, mamy szansę odkryć zupełnie nowe smaki kawy, które ucieszą każde podniebienie. A co najważniejsze, możemy to zrobić we własnym domowym zaciszu, zapewniając sobie przy tym najprawdziwszą aromaterapię!

Kawa z porządną dawką endorfin!

W okresie zimowym, ze względu na brak słońca lub jego ograniczony dostęp, potrzebujemy dodatkowej porcji endorfin, aby poprawić sobie nastrój. Zupełnie nie ma tu sensu liczenie kalorii, bowiem i tak spalimy je podczas zimowych szaleństw na stokach, czy też w czasie… pracowitego odśnieżania podwórka. Świetnym pomysłem będzie przygotowanie kawy z nutką prawdziwej czekoladowej radości!

Do przygotowania czekoladowej kawy potrzebujemy:

  • 2 filiżanki ulubionej, aromatycznej kawy,
  • 1,5 tabliczki czekolady mlecznej lub białej,
  • 2 filiżanki tłustego mleka,
  • bitą śmietanę

Czekoladę wraz z mlekiem podgrzewamy stopniowo na niewielkim ogniu, do momentu uzyskania jednolitej masy. Gotową masę łączymy z zaparzoną kawą i rozlewamy do filiżanek. Dekorujemy przykładowo bitą śmietaną. Wierzch posypać możemy wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą. I w ten oto szybki i bardzo prosty sposób możemy cieszyć się wspaniałym smakiem kawy z nutką słodyczy, która sprawi, że zapomnimy o wszystkich smutkach!

Pozostając w temacie słodkości, możemy także wypróbować przepis na równie smaczną kawę z syropem klonowym.

Potrzebujemy:

  • filiżankę zaparzonej kawy,
  • filiżankę tłustego mleka,
  • 1/4 filiżanki syropu klonowego,
  • bitą śmietanę do dekoracji.

Kawę przygotowujemy w następujący sposób: mleko łączymy z syropem klonowym i podgrzewamy, pilnując jednocześnie, aby połączony płyn się nie zagotował. Gdy już osiągnie odpowiednią temperaturę, dodajemy kawę i całość mieszamy. Następnie gotową klonową kawę rozlewamy do filiżanek i dekorujemy bitą śmietaną.

Ciekawym akcentem może być także ozdobienie jej kilkoma kroplami syropu klonowego, wiórkami czekoladowymi, sosem czekoladowym, kolorową posypką czy innym dodatkiem, na który mamy ochotę. Nie pozostaje już nic innego, jak delektować się przepysznym napojem.

Chcesz poznać więcej kawowych przepisów? Wejdź na https://przepisynakawe.pl/.

Coś mocniejszego?

Zima, ze względu na trudne i bardzo często zmienne warunki atmosferyczne, to także czas, w którym znacznie częściej i szybciej niż w innych porach roku ulegamy przeziębieniom, jesteśmy zdekoncentrowani, pozbawieni energii. Aby nie dać się „zimowej chandrze”, możemy zafundować sobie nieco mocniejszy trunek, który z pewnością sprawi, że od razu poczujemy się lepiej.

Rewelacyjny i prosty przepis na słynną kawę po irlandzku:

Do przygotowania kawy potrzebujemy takich składników jak:

  • 25 ml irlandzkiej whisky,
  • filiżanka świeżo zaparzonej kawy,
  • 2 łyżeczki brązowego cukru,
  • bita śmietana

Do wysokiej szklanki wlewamy nieco gorącej wody, aby ogrzać szkło. Następnie dodajemy brązowy cukier, whisky i wlewamy zaparzoną kawę. Na wierzchu ostrożnie układamy bitą śmietanę. I tak, mamy gotową kawę, która rozgrzeje nawet największych „zmarzluchów”!

3-kawa-–-ambrozja-na-zimowe-dni

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *