Instytucje nadzorujące poprawność informacji na opakowaniach

Sposób oznakowania produktów spożywczych ma ogromne znaczenie dla coraz bardziej świadomych konsumentów. Moda na prowadzenie zdrowego stylu życia „wymusza” na nich nijako czytanie etykiet, w imię zasady „sprawdź, co jesz”. I choć ciągle większość z nas nie wie, co dokładnie oznaczają poszczególne informacje, to skupiamy się przede wszystkim na sprawdzeniu jaką wartość odżywczą ma dany produkt oraz ile posiada kalorii.

Kto zatem stoi na straży prawidłowego etykietowania?

Instytucją nadzorującą poprawność informacji zamieszczanych na opakowaniach produktów spożywczych jest Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Do jej głównych zadań należy:

  • monitorowanie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (kontrola jakości produktów w produkcji i w obrocie, w tym eksportowanych oraz kontrola jakości produktów importowanych)
  • kontrolowanie warunków, w jakich transportowana i składowana jest żywność
  • prowadzenie szkoleń z zakresu obowiązujących przepisów i wymagań dotyczących jakości handlowej produktów
  • współpraca z organami administracji rządowej, policją, urzędami celnymi i innymi jednostkami państwowymi.

Jednak obok niej na tym polu działają również inne instytucje, takie jak:

  • Inspekcja Handlowa – kontroluje ona oznakowanie produktów wprowadzonych do obrotu lub przeznaczonych do wprowadzenia na rynek
  • Inspekcja Sanitarna, Departament Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia – zajmuje się przygotowaniem od strony formalnej projektów aktów prawnych z obszaru bezpieczeństwa żywności, żywienia i innych towarów.

Obowiązujące przepisy prawne

Wszelkie wymagania z zakresu znakowania żywności zostały zamieszczone w rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10.07.2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. z 2007 r. nr 137, poz. 966 ze zm.).

Zasady paczkowania produktów przeznaczonych do sprzedaży w opakowaniach, a także ich znakowanie określa ustawa z dnia 06.09.2001 r. o towarach paczkowanych (Dz. U. z 2001 r. nr 128, poz. 1409 ze zm.).

Jeśli producenci chcą dobrze wywiązywać się z swoich zadań, powinni zapoznać się w wyżej wymienionymi rozporządzeniami i przeprowadzać znakowanie żywności zgodnie z wytycznymi.

Jeśli tego nie zrobią, to z jednej strony są narażeni na kary pieniężne nałożone przez instytucje państwowe, a z drugiej na skargi ze strony konsumentów. Każdy konsument na prawo skierować wniosek do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, jeśli zauważy nieprawidłowość w znakowaniu żywności.

znakowanie-zywnosci

FitPati

FitPati

Bloguję o dietach, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu i ćwiczeniach. Znajdziecie tu również przepisy na smaczne i zdrowe przekąski. Zapraszam do rozmów pod wpisami. Dawajcie znać, czy dania z przepisów smakują, a diety i ćwiczenia przynoszą efekty!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *