Jak wybierać grill ogrodowy?

Sezon grillowy jest już w trakcie – zapach pieczonego mięsa i odgłosy biesiad przy ogniu docierają do nas coraz częściej z ogródków, działek i miejskich parków. Jeśli i my nabraliśmy ochoty na pieczenie smakołyków na ruszcie, w gronie przyjaciół i rodziny, zapraszamy do naszego poradnika, w którym przedstawimy kilka podstawowych informacji, które każdy z nas powinien znać, zanim przymierzy się do zakupu grilla i urządzania przyjęć w ogrodzie.

Wybór grilla może być prosty: wystarczy wybrać się do supermarketu, gdzie zwykle operujemy wśród kilku możliwych opcji, w kilku przedziałach cenowych. Jeśli jednak wgłębimy się w temat, zaczynają się schody. Możliwości jest naprawdę mnóstwo. Postaramy się jednak podpowiedzieć, jaki rodzaj grilla będzie odpowiedni do konkretnych potrzeb oraz na co zwracać uwagę podczas zakupów.

W najbardziej okrojonej wersji możemy kupić tani grill przenośny za kilkadziesiąt złotych – będzie to grill węglowy, o niewielkich rozmiarach, niezbyt uciążliwy w przenoszeniu i użytkowaniu. Można włożyć go do bagażnika auta, a nawet spakować na rower. Aby rozniecić w nim ogień, wystarczy brykiet lub węgiel drzewny, który w trakcie trwania sezonu znajdziemy w każdym supermarkecie. Tanie grille przenośne wyposażone są w ruszty, a wszystko, czego potrzebujemy, to ewentualna aluminiowa tacka, na której położymy jedzenie.

Jeśli jednak myślimy o nieco bardziej zaawansowanym urządzeniu, które pozwoli nam przyrządzić potrawy w komfortowych warunkach, popatrzmy na ofertę sklepów ogrodniczych lub sklepów, których oferta jest sfokusowana wyłącznie na grillach. Na rynku mamy grille węglowe, gazowe, elektryczne i całkowicie stacjonarne, przypominające wielkie kominki ogrodowe. Mają wbudowane najróżniejsze udogodnienia i akcesoria: od dodatkowych palników do gotowania na gazie, półek, rusztów wspomagających opiekanie w taki sposób, jak dokładnie chcemy, aż po blaty robocze.

Jeśli zależy nam na komforcie, wybierzmy grille stacjonarne ze stabilną podstawą i taką wielkością rusztu, która nie będzie nas w niczym ograniczać. Na zdjęciu: grill połączony z mini wędzarnią. Fot. Ogrodosfera.pl

Jaki model wybrać? Jest to sprawa bardzo względna. Przede wszystkim, wybierajmy grill na podstawie tego, gdzie go umiejscowimy. Jeśli zależy nam na dyskrecji oraz na tym, aby nie przeszkadzać blisko mieszkającym sąsiadom, wówczas najlepszy będzie grill elektryczny. Zapachy wydostające się spod pokrywy grilla elektrycznego, są zdecydowanie mniej inwazyjne niż te, z którymi mamy do czynienia w przypadków urządzeń węglowych czy gazowych. Grille elektryczne zawsze mają pokrywę. Grillowanie na modelu elektrycznym jest prostsze niż w przypadku innych modeli – temperatura działa równomiernie, nie trzeba trudzić się z doglądaniem potrawy.

Na zdjęciu: grill gazowy, z pokrywą ze stali szlachetnej, zbudowany na drewnianym stelażu. Fot. Ogrodosfera.pl

 

Zanim zaczniemy przeszukiwać konkretne marki, skupmy się na początku na określeniu, jakie mają być gabaryty naszego grilla. Ta kwestia zależy w całości od tego, ja wiele osób będziemy karmili jednocześnie. Średnio ocenia się, że grill z rusztem o wymiarach 30 x 30 cm jest odpowiedni dla ok. 4-6 osób. Głębokość jest zwykle proporcjonalnie dopasowana do rozległości rusztu. Jeśli jednak mamy wpływ na głębokość misy, powinniśmy wziąć pod uwagę, że im większa misa, tym trudniej jest rozniecić w niej ogień.

Głębokie misy ułatwiają rozniecanie ognia i utrzymywanie stałej temperatury w środku. Na zdjęciu: grill węglowy z zamykanym, kulistym paleniskiem. Ciekawostką jest dodatkowy ruszt zainstalowany na podwyższeniu. Fot. Ogrodosfera.pl

 

 Pamiętajmy przy tym, że nawet najlepszy grill szybko zniszczeje, jeśli nie zadbamy o niego odpowiednio. Bardzo ważny jest nawyk regularnego czyszczenia grilla – zawsze po skończonej biesiadzie, należy oczyścić go z wszelkich osadów. Gaszenie ognia żywą wodą należy do największych przestępstw, jakich możemy dopuścić się na grillu, niezależnie od materiału, z którego został wyprodukowany. Powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na choćby najdrobniejsze ślady pojawiającej się rdzy.

Akcesoria do grillowania

Gdy wybór grilla jest już poza nami, należy zgromadzić akcesoria potrzebne do grillowania. Węgiel drzewny, akcesoria ułatwiające rozniecanie ognia, opiekacze do mięs, tacki i folie do pieczenia, a także szczypce i różnego rodzaju sztućce. Potrzebny będzie także piasek, który – gdy wysypiemy go na dnie – wchłonie kapiący tłuszcz. Dzięki temu ograniczymy wybuchy ognia. W zależności od modelu grilla, jaki posiadamy, przydatne będą także:

-dodatkowe ruszty: różne ruszty przystosowane są do pieczenia pieczywa, różne dla przyrządzania szaszłyków, a jeszcze inne będą potrzebne, gdy zechcemy piec duże kawałki mięsa

-akcesoria do czyszczenia: szczotki, nożyki i najróżniejsze środki chemiczne przystosowane do czyszczenia stali i metali szlachetnych z naleciałości

-uchwyty, haczyki, które moglibyśmy przyczepić do stelażu i które znacznie ułatwiają gotowanie z wykorzystaniem kilku naczyń

-dodatkowe półki boczne i dostawki, na których można odstawić naczynia

Grill ogrodowy węglowy z trzema wygodnymi półkami. Fot. Ogrodosfera.pl

 

A jak zmienił się sposób, w jaki grillujemy?

Najbardziej rzuca się w oczy zmiana naszych gustów kulinarnych. Nieśmiertelne kiełbaski nadal cieszą się specjalnym uwielbieniem, ale wyraźnie widać, że grillowe menu Polaków rozszerzyło się. Coraz chętniej dbamy o to, aby na ruszcie było kolorowo i estetycznie. Zamiast płatów mięsa, mamy zgrzebnie podane, kolorowe szaszłyki. Pojawia się większa różnorodność w kwestii doboru mięsa: uczymy się podawać takie, które wymaga dobrze skomponowanych przypraw, a także takiego, które wymaga dłuższej obróbki cieplnej. Na ruszcie też w ostatnich latach, wzorem chorwackich biesiad, pojawiają się ryby. Nauczyliśmy się też przyrządzać grillowane bakłażany, papryki, cukinie, pomidory, a nawet pieczarki.

Eksperymentujemy też z materiałem palnym. Dla lepszego aromatu, który wpływa na smak naszego jedzenia, dosypujemy do węgla drzewnego kawałki drzew owocowych lub łupiny orzechów.

Kociołek z rusztem: ciekawa alternatywa dla tradycyjnych grilli ogrodowych. Fot. Ogrodosfera.pl

 

Ponadto, poprawiła się kultura biesiadowania. Rozpalanie ogniska na balkonie w wielorodzinnych bloku mieszkalnym, niewygaszanie ognia po zakończeniu przyjęcia, czy też wrzucanie do ogniska śmieci po tym jak kończy się przyjęcie…. Na szczęście, zachowania tego typu są już coraz bardziej piętnowane. O ile grillowanie to nadal niezobowiązujące spotkanie wokół ognia, o korzeniach osadzonych wręcz w czasach plemiennych, to jednak coraz częściej po zaproszeniu na grilla możemy spodziewać się, że na miejscu przywita nas pieczołowicie przygotowany stół z pięknymi ozdobami i mnóstwo wymyślnych zakąsek.

Pamiętajmy też, że…

Urządzając grilla powinniśmy respektować przestrzeń innych osób: zapachy dobiegające z paleniska w ograniczonych ilościach przyjemnie pobudzają kubki smakowe. Jeśli jednak każdy weekend w naszym wydaniu wygląda tak, że na podwórku zbierają się znajomi i rozpalamy mocno dymiącego grilla, wówczas możemy być pewni, że da się to pokaźnie we znaki naszym sąsiadom. Weźmy pod uwagę, że dym wydobywający się z rozpalonego grilla może drażnić i doprowadzać do bólu głowy. Wieszanie prania w miejscu, które jest narażone na przesiąknięcie owym dymem również zupełnie mija się z celem.

*W artykule zamieściliśmy najpopularniejsze obecnie na rynku zdjęcia grilli ogrodowych (sklep Ogrodosfera)

Na końcu, zapraszamy do obejrzenia na nagraniu kilku ciekawych modeli:

One thought on “Jak wybierać grill ogrodowy?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *