Kilka rad, jak zdrowiej się odżywiać

Uważasz, że w Twoim jadłospisie nieczęsto występują zdrowe składniki? Zastanawia Cię, czy zdrowy tryb życia spowoduje obciążenie budżetu? A może w swoim zabieganiu nie masz zbyt dużo czasu na przygotowanie pełnowartościowych posiłków? Sprawdź, co możesz zrobić, aby wprowadzić w życie kilka pozornie drobnych zmian, które wyraźnie poprawią Twoją formę!

Zdrowo, czyli drogo?

Jeśli myślisz, że zdrowe odżywianie musi słono kosztować, mylisz się! To oczywiście zależy od Twojego podejścia i podejmowania dobrych decyzji. Bazowe składniki najzdrowszych dań to przede wszystkim takie produkty jak kasze (m.in. jęczmienna, gryczana, jaglana), ryże (białe, brązowe), makarony. Wraz z nimi dobrze komponują się ryby i mięso bogate w białka, a także warzywa i owoce, które są źródłem cennych witamin. Aby nie wydawać dużych kwot warto zaplanować tygodniowy jadłospis i uwzględnić na liście zakupów składniki potrzebne do przyrządzenia posiłków. Szukanie promocji to także dobre rozwiązanie na niewielki budżet, jednak dbając o swoje zdrowie nie żałuj kilku groszy więcej na świeże mięso czy owoce kupione u lokalnego sprzedawcy.

Korzystaj z sezonu

Tęsknota za wiosną dopada każdego, szczególnie w deszczowe i zimne dni. Dlatego gdy tylko się rozgości się w powietrzu, możesz wypatrywać nowalijek – m.in. rzodkiewek, pomidorów czy szczypiorku, jednak nie należy przesadzić z ich ilością. Dużo zdrowiej jest wytrzymać do czerwca, by cieszyć się owocami roślin pochodzącymi z rolnej uprawy – te szklarniowe, chociaż pojawiają się stosunkowo wcześnie, mają często skrócony i przyspieszony okres wegetatywny, a to za sprawą chemikaliów. Jeśli chcesz zawsze mieć pewne źródło warzyw i owoców, a masz taką możliwość, koniecznie załóż własny ogródek! Cierpliwość i odrobina zaangażowania pozwolą Ci się cieszyć świeżutkimi składnikami przez cały rok. Zarówno kupowane, jak i hodowane owoce i warzywa świetnie smakują po rozmrożeniu (szczególnie zimą, gdy zamarzymy o aromatycznej fasolce szparagowej lub truskawkach) – zrobienie zapasów w okresie niskich cen produktów spożywczych to najlepszy i najzdrowszy sposób na oszczędność!

Kiedy liczy się czas

Nie łam się, jeżeli Twoja ilość obowiązków nie pozwala na prowadzenie wysoce zdrowego trybu życia. Nawet, gdy jesteś zabiegany zawsze możesz znaleźć kilka minut dziennie, by przygotować coś prostego i niezbyt mocno kalorycznego. Twoją pracę może usprawnić blender lub malakser. Wybieraj produkty, które nie potrzebują długotrwałej obróbki albo świetnie smakują nawet bez gotowania. Odkryciem może być na przykład sałatka z surowym kalafiorem. W wielu sklepach (nawet w marketach) są dostępne także jednodniowe soki czy choćby kefiry, które poza tym, że niewiele kosztują, są także bardzo zdrowe i łatwo je wrzucić w torbę.

Miarkuj przekąski

Kształtowanie nawyku zdrowego odżywiania dobrze jest rozpocząć od wyeliminowania z diety (w szczególności) niezdrowych, tzn. słonych przekąsek i produktów wysoko przetworzonych, zawierających sztuczne barwniki i konserwanty. Temu z kolei służy ustalenie regularnych pór spożywania posiłków. Podjadanie to problem wielu osób i to głównie z tej przyczyny tyjemy. Jeśli bardzo korci Cię do sięgania po smakołyki na przykład podczas przerwy w pracy, lepiej zastąp je czymś, co je zastąpi – na przykład waflami ryżowymi lub chrupkim pieczywem. Wydziel jednak porcje tuż przed wyjściem do pracy, dzięki czemu zapanujesz nad odruchem sięgania po następną przekąskę. Zrezygnuj także z zupek w proszku, herbaty lub kawy z automatu (chyba, że masz do dyspozycji ekspres). Jeśli nie masz w miejscu pracy do dyspozycji mikrofalówki, w której mógłbyś odgrzać domową zupę, wstań rano kilka minut wcześniej i zapakuj kanapki lub sałatkę do pudełka na lunch! Możesz tam także wrzucić pomidorki koktajlowe, banana, kilka orzechów czy cokolwiek innego co przyjdzie Ci do głowy.

Zdrowo, czyli smacznie!

Postanowienie o tym, że chcemy zmienić nawyki żywieniowe jest pierwszym koniecznym krokiem do tego, byśmy byli nie tylko zdrowsi, ale również mieli lepsze samopoczucie. Nie oznacza to jednak, że musimy rezygnować z tego, co dla nas przyjemne lub z tego, co lubimy jeść najbardziej. Odpowiednio przygotowane potrawy ze składników, których być może używasz na co dzień w kuchni mogą odkryć przed Tobą nowe kulinarne doznania.

Puszysty biały serek z dodatkami wcale nie musi kojarzyć się wyłącznie z kanapkami! Świetnie udowadnia to David Gaboriaud, który przygotował cztery przepisy z wykorzystaniem znanych wszystkim serków marki Almette. Te zaś słyną z wyrafinowanego smaku i połączenia w stu procentach naturalnych, najwyższej jakości składników. Od niedawna możemy spotkać je na sklepowych półkach w dwóch nowych odsłonach: ze szpinakiem i czosnkiem oraz z rzodkiewką. Pomysłowość ich niecodziennego zastosowania z pewnością Cię zaskoczy i zainspiruje do tworzenia kolejnych smakowitych dań. Spójrz i przekonaj się, jak w łatwy i szybki sposób możesz przyrządzić pyszne angielskie bułeczki (scones), grzanki, frittatę lub risotto!

 

PRZEPISY (dla 2 osób)

  1. Frittata z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz szynką długo dojrzewającą

Składniki:

4 jajka ekologiczne lub jedynki,
2 łyżki serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem,
2 plastry szynki długo dojrzewającej (np. Serrano, parmeńska),
2 łyżki posiekanej dymki,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
1 łyżeczka masła klarowanego,
sól, pieprz,

Przygotowanie:

Do miski  wbij całe jajka i roztrzep widelcem. Dopraw solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni (z metalową rączką) na maśle klarowanym smaż na średnim ogniu masę jajeczną do czasu aż wierzch zacznie się ścinać. Dodaj dwie łyżki serka Almette i ułóż plastry szynki. Wstaw patelnię do piekarnika i zapiekaj w 160 stopniach pod grillem aż góra się zetnie. Wyjmij frittatę z piekarnika, posyp natką i  dymką. Bon appetit :)

  1. Angielskie scones pieczone, podane z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz jajkiem w koszulce

 

Składniki:

Scones:

250 g mąki pszennej typu 450,
125 ml mleka,
1 jajko + 1 żółtko do smarowania,
50 g roztopionego masła,
łyżka cukru,
szczypta soli,
1 płaska łyżka proszku do pieczenia.

Dodatki:

4 pieczarki brązowe (portobello),
kilka listków szpinaku,
2 jajka,
1 łyżka octu białego.

Przygotowanie:

Scones – w misce wymieszaj mąkę z cukrem, solą oraz proszkiem do pieczenia. Ubij jajko z mlekiem i roztopionym masłem i wymieszaj z mąką. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie uformuj z ciasta kulki wielkości piłeczki do golfa, a następnie delikatnie je spłaszcz. Za pomocą pędzelka posmaruj je żółtkiem. Piecz w 180 stopniach przez 20-25 minut lub do momentu, kiedy będą złociste i ładnie wyrosną. Wyjmij je z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

Pieczarki pokrój w plastry. Podsmażaj na maśle klarowanym przez kilka minut. Wbij jajka do dwóch oddzielnych miseczek. Nalej pół rondelka wody i doprowadź do wrzenia. Wymieszaj gotującą się wodę z łyżką octu, a następnie na małym ogniu za pomocą łyżki zrób wir. Do wiru wlej jajko. Gotuj 2 minuty. Odcedź za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż jajko na papierowy ręcznik. Zrób kolejny wir w wodzie i powtórz czynność wlewania jajka w wir.

Scones przekrój na dwie części. Jedną posmaruj serkiem Almette. Ułóż warstwowo liście szpinaku, smażone pieczarki i ułóż delikatnie jajko w koszulce. Serwuj od razu!

 

  1. Grzanka z wędzonym łososiem i serkiem Almette z rzodkiewkami

Składniki:

4 kromki bagietki,
4 łyżki serka Almette z rzodkiewkami,
4 plastry wędzonego łososia,
kilka listków świeżej kolendry,
2 rzodkiewki,
1 cytryna.
Piklowana cebula:

1 czerwona cebula,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka cukru,
50 ml wody,
50 ml octu z jabłek.

Przygotowanie:

Bagietki opiecz na grillu.

Piklowana cebula: w rondelku wymieszaj wodę z octem, cukrem, solą i doprowadź do wrzenia. Cebulę pokrój na bardzo cienkie plastry (możesz użyć mandoliny do krojenia warzyw) i przełóż do miseczki. Wlej gorącą wodę z octem i wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia.

Rzodkiewka pokrój na bardzo cienkie plastry. Cytrynę pokrój na ćwiartki.

Posmaruj każdą kromkę serkiem Almette z rzodkiewkami. Ułóż warstwowo: plasterki rzodkiewki, po jednym plastrze wędzonego łososia, a na nim kilka plasterków piklowanej cebuli. Udekoruj listkami kolendry. Podaj z cytryną.

 

  1. Selerowe risotto z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz orzechami włoskimi

Składniki:

1/2 selera,
1/2 białej części pora,
1 szalotka,
80 ml białego wytrawnego wina,
4 łyżek serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem,
20 g masła
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżki orzechy włoskie prażone,
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku,
woda lub bulion,
sól, pieprz.

Przygotowanie:

Seler obierz i pokrój w drobnej kostkę wielkości ok. 0,5 x 0,5 cm.

Por i szalotkę drobno posiekaj. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni. Na maśle klarowanym duś por i szalotkę przez ok. 2-3 minut. Dodaj seler i duś kolejne 3 minuty.

Wlej białe wino i poczekaj aż wyparuje. Następnie dolewaj stopniowo wodę lub bulion i gotuj aż seler będzie al dente. Na koniec dodaj masło i serek Almette i mieszaj aż się rozpuszczą. Serwuj risotto na talerzach i posyp orzechami włoskimi prażonymi oraz posiekanym szczypiorkiem.

2 thoughts on “Kilka rad, jak zdrowiej się odżywiać

  • 21 maja, 2017 at 16:17
    Permalink

    Świetny artykuł, zdrowe odżywianie się to teraz taki temat za którym każdy podąża, ale właściwie nie do końca wiadomo od czego tu zacząć. Dziękuje bardzo!

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *