Kasza jaglana – najcenniejsza z kasz
Kasza jaglana przeżywa swój renesans. Dietetycy doceniają jej cenne właściwości odżywcze i zdrowotne. Jest polecana dla alergików i osób na diecie bezglutenowej.
Właściwości i kalorie kaszy jaglanej
Kasze są dość kaloryczne. W 100 g kaszy jaglanej (prosa) zawarte jest 350 kalorii. Jaglanka jest jedyną kaszą zasadotwórczą, doskonale odkwaszającą organizm, wspomagającą trawienie i zwalczającą zgagę. Ma właściwości antywirusowe i dobrze usuwa śluz, jest więc polecana alergikom i osobom o obniżonej odporności – zwłaszcza w trakcie leczenia infekcji. Ma mało skrobi, dużo łatwo przyswajalnego białka, charakteryzuje się wysoką zawartością witamin z grupy B i E, lecytyny, żelaza, miedzi, a także krzemionki ważnej dla kondycji skóry, paznokci i włosów oraz remineralizacji kości. Nie zawiera glutenu, dlatego polecana jest osobom na restrykcyjnej diecie bezglutenowej oraz chcących oczyścić organizm i jelita ze złogów glutenu.
Jaki indeks glikemiczny ma kasza jaglana
Indeks glikemiczny wskazuje z jaką gwałtownością wzrośnie poziom glukozy we krwi po zjedzeniu danego produktu. Najbezpieczniejsze dla organizmu są produkty o niskim IG – poniżej 55. Kasza jaglana jest mało przetworzonym produktem zbożowym, ma jednak wysoki IG – 71 (IG kaszy gryczanej i ciemnego ryżu wynosi 50). Szybko podnosi poziom cukru we krwi, nie jest więc wskazana w diecie diabetyków.
Jak gotować kaszę jaglaną
Ugotowana kasza jaglana może mieć gorzkawy posmak. Aby go uniknąć zaleca się przepłukanie jej wrzątkiem przed gotowaniem. Kaszę można gotować z wodą w proporcjach: 1 porcja kaszy i 2 porcje wody – do momentu, gdy kasza wchłonie całą wodę. Innym sposobem jest gotowanie woreczka z kaszą w dużej ilości wrzątku, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Jaglankę warto dosolić do smaku. Kaszę jaglaną można też gotować w mleku zamiast wody.
Kasza jaglana – przepisy
Jest wiele sposobów podania kaszy jaglanej. Można ją jeść na słodko lub słono.
Na śniadanie świetnie sprawdza się jako zamiennik kaszy manny lub musli. Można ją podać z owocami, bakaliami lub kakao. Świetnie smakuje z mlekiem krowim, sojowym lub kokosowym albo z jogurtem.
W wersji obiadowej kaszę jaglaną można podawać na gorąco lub zimno. Można z niej robić kotlety, naleśniki, krokiety i farsze do rolad lub gołąbków. Polecamy kaszę jaglaną z warzywami, mięsem lub sosami. Świetnie sprawdza się również jako dodatek do sałatek z surowymi warzywami.
W wersji deserowej można z niej robić budynie i puddingi a także ciasta np. brownie
Jest pyszna i warto ją stosować mimo dość wysokiego IG. Ja w szczególności lubię pasty kanapkowe z kaszą jaglaną. :) Zachęcam do wykorzystania mojego przepisu na jaglany paprykarz: http://www.sposobynaodchudzanie.pl/paprykarz-z-kaszy-jaglanej-idealny-na-kanapki-lub-tosty/